Райковската гимназия – най-старото средно учебно заведение в Средните Родопи, днес чества 104 години от създаването си. Днешната Профилирана природоматематическа гимназия "Васил Левски“ в смолянския квартал Райково е училище с традиции и високи достижения.

На 29 януари 1920 г. е поставено началото, когато със заповед № 321 на министъра на Народното просвещение Цанко Бакалов Ксантийската държавна непълна смесена гимназия се премества в село Райково, Пашмаклийско. С това са положени основите на най-авторитетното учебно заведение в Среднородопския край!

Гимназията има всички основания да се гордее със забележителната си история, с високите успехи на своите възпитаници, с професионализма и всеотдайността на всички преподаватели и служители, отдали през годините душа и сърце за нейния просперитет!

През пролетта на 1921 година Ксантийската държавна непълна смесена гимназия приема за свой патрон Апостола Васил Левски.

104 години Профилираната природоматематическа гимназия "Васил Левски“ е част от духовната история на Смолянския край.

През всичките тези години училището ни създава и отстоява еталоните на висок професионализъм. Винаги в помощ на учениците, искащи да се докоснат до безкрайното поле на знанието. И те, нашите гимназисти, всеки ден прибавят по нещо ново към наученото, стават по-знаещи и можещи, духовно по-богати!

Училището е нещо, което се помни цял живот! А нашето училище – Райковската гимназия не е просто една издигната сграда, то е част душата на всички ученици, възпитаници, учители, служители! То е творец на личността, място в което среща си дават достойната история и неограничените възможности на бъдещето, то е двигател на човешкия прогрес!

С гордост отбелязваме, че от класните стаи на Гимназията са тръгнали много изявени личности на българската наука и култура, изтъкнати представители на спорта и изкуството. В България или в чужбина възпитаниците на над 100-годишното ни училище носят силата на духа на нашия патрон – Васил Левски, огъня на първосъздателите на Гимназията, дързостта на младостта, стремежът за знания и вярата в себе си!

С чувство на гордост отбелязваме, че Столетницата ще продължи да бъде гнездо на просветата и културата в Смолян и региона, защото НИЕ - Помним миналото, живеем в настоящето, мечтаем за бъдещето, посочват от училището.