101-ви Алпийски полк в Смолян отбеляза тържествено своя празник, 20 октомври, който е и вторият ден от тридневните сражение на връх Средногорец – Родопската Шипка, които затвърждават Освобождението на Родопите завинаги, предаде репортер на "Фокус“. На честването присъстваха областния управител на Смолян Захари Сираков, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командири на военни формирования в страната, представители на различни институции в Смолян и граждани.

Събитията, посветени на празника на военното формирование започнаха с благодарствен молебен и освещаване на знамето на полка, които се проведоха пред Военния клуб в града. След това в се проведе тържествено събрание в залата на клуба.

Командирът на полка подп. Стефан Димов приветства присъстващите на празника на военното формирование. Той заяви, че празникът е свързан с много исторически събития. "Празникът 20 октомври не е избран случайно. Преди 111 години на тази дата, тук в района на централните Родопи са се провели героични боеве, в които 21 пехотен Средногорски полк, командван от полк. Владимир Серафимов води ожесточени битки за освобождаването на района на Смолян. Полкът  е основан през 1889 г. с указ на княз Фердинад. През 1912 г. полкът получава задача да вземе пограничните райони по това време в Чепеларе. С началото на войната, полкът с решително настъпление освобождава редица населени места в района и достига село Аламидере, днешно Полковник Серафимово. Тогава се получава заповед от командира на дивизията, 21 Средногорски полк да отстъпи  зад линията Пашмаклки /дн. Смолян/, Райково и Устово. В този момент, полк. Серафимов произнася своите прословути слова "Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител“. И така той не изпълнява заповедта на висшия щаб, остава в Аламидере и се подготвя за битка в следващите дни на връх Средногорец или както е известен в района Родопската Шипка, където отблъскват атаките. След това достигат до Ксанти и Бяло море. След края на войната в много исторически източници се намира информация за това, че полк. Серафимов остава една дружина тук, който се дислоцира в района на бившия турски Салихагов конак“, разказа подп. Димов. Той уточни, че тези събития поставят началото на първото военно българско присъствие в района на Смолян.

Командирът подчерта, че това е важно, тъй като военнослужещите от 101-ви Алпийски полк считат себе се за наследници на героите от 21 Средногорски полк и допълни, че през годините формированието претърпява редица структурни промени и промени в името, като достига до днешното име.

"Като достойни на наследници на нашите предци, ние военнослужещите от 101-ви Алпийски полк продължаваме традицията да служим всеотдайно на родината. Задълженията, натоварването и отговорностите са се увеличили през годините, но ние с гордост носим емблемата на полка и винаги изпълняваме поставените задачи, а при участие в състезания и учения се представяме отлично“, посочи подп. Димов.  

За различни постижения в ежедневната дейност, международни състезания и и учения, както и поставени задачи, бяха наградени десетки военнослужещи от полка в Смолян.

Приветствия към военните отправиха и част от гостите на Празника на военното формирование.

Честванията продължиха с прожекция на филм "Родопи 23“ и музикална програма.

По време на празника бе представена и изложба "21-ви Пехотен Средногорски полк – мярка за величие“ на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. Тя е първият по рода си музеен разказ за 21-ви пехотен Средногорски полк от неговото създаване през 1889 г до 1950 г., когато е преименуван на 38-ми стрелкови полк. Изложбата се състои от 17 пана, с въвеждащи и анотационни текстове, снимки, документи, карти и схеми. Хронологически са представени основните моменти от историята на полка и личности свързани с нея. Изложбата е илюстрирана с над 200 снимки. Специално място в музейния разказ за военната история на полка е отредено на неговия славен командир полк. Владимир Серафимов, останал като спасител в паметта на родопчани.

Нели ГЕРГЬОВСКА