100 годишният юбилей на видинския футбол събра ветерани, футболни легенди от близкото и далечно минало, бъдещи звезди. Днес на стадион "Георги Бенковски“ си дадоха среща няколко поколения футболисти, които в годините са разнасяли славата и името на футболния клуб "Бдин“, предаде репортер на "Фокус“.

Празникът започна сутринта с детски футболен турнир с участието на таланти от няколко видински спортни клуба, продължи с демонстративен мач между ветерани на футболните клубове  "Бдин -1923“ – Видин и "Монтана“-Монтана, който завърши 2:2. Финал на футболните мачове сложи приятелският мач между отборите на "Бдин -1923“ и професионалния общински футболен клуб "Ботев“ – Враца, който завърши 1:1.

Мачовете бяха играни пред вярната публика на бдинци. Сред официалните гости, уважили вековния юбилей на видинския футбол, бяха зам.-председателят на НС и народен представител Росица Кирова, депутатът Любен Иванов, областният управител  Иво Атанасов, представители на местната и държавна власт.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков, се обърна към присъстващите с думите, че "100-годишнината е изпъстрена с много емоции. А най-големият комплимент и дар за юбилея е, че  футболен клуб "Бдин“ тази година да влезе в "Б" група".

Специално за празника бяха дошли кметът на община Монтана Златко Живков и заместник – кметът  на Враца Александър Владимиров, които поздравиха футболистите. Кметът на Монтана Златко Живков сподели, че за него "Видин е едно изключително място - една от старите столици на България. Видин е с огромни традиции в най-великата игра, която всички толкова много обичаме. 100 години е сериозен юбилей. Тук има много хора, които аз уважавам. С Пепи Станков съм играл един срещу друг в далечната 1978 година. Йордан Кирилов - Ганди е също една изключително голяма личност и за видинския и за българския футбол, както и неговият син Росен Кирил news pic 2
© Фокус
ов. Данчо Петков също е тук. Малко ми е тъжно като гледам ситуацията на стадиона, има много условия за работа, за да бъде подобрена. Няма да забравя думите на Лечков, който в такава ситуация казваше, че за този спорт в България трябва да имаш сърце, за да наливаш вода в пясъка, трябва и здрава ръка. "Бдин" е един изключително велик тим. Радвам се, че вече сте във второто ниво, отново след толкова много години и ви пожелавам от сърце огромно желание, за да върнете старата слава на този велик тим."

Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров поздрави домакините и футболистите и каза, че "Бдин" е отбор с история. "Докато ги има тези деца на терена, си струва всяко едно наше усилие. Всичко, което правим, го правим за тях - и във Враца, и в Монтана, и във Видин. Обичайте отбора, това води след себе си деца на терена, това води до бъдещи успехи. Видин е град с история. Има какво да се подобри, но усилията на всички заедно могат да доведат "Бдин" там, където му е мястото. Във Враца ви очакваме, дай Боже, в "А" група още догодина."

Народният представител Любен Иванов, който е един от ветераните на "Бдин“, не скри вълнението си и сподели: "100 години видински футбол! За мен днешния празник е особен, изпълнен с емоции ден на стадион “Георги Бенковски" във Видин. Среща с приятели, съотборници, треньори и футболни легенди! Благодарен съм на всички тях за това, че 12 години бяхме заедно, години, които ме научиха на труд, постоянство, упоритост и взаимност.“

Задно с ветераните и звездите, с футболистите от отбора на "Бдин“, днес  бяха президентът на футболния клуб Жоро Василев, председателят на Областния съвет на БФС-Видин Иво Марков, много футболни надежди, чийто професионален път започва от Видин.

Президентът на "Бдин" Жоро Василев се обърна с емоционални думи към всички : "Този празник ще остане завинаги в сърцата ни, защото "Бдин" е вечен. "Бдин" е бил, ще бъде и ще пребъде във вековете. Спомняме си колко много легенди са играли в "Бдин". Тук са само една малка част от децата, които обичат "Бдин", които са закърмени със славата на "Бдин". Да си пожелаем успехи, да си пожелаем всеотдайност и да обичаме от все сърце л
© Фокус
юбимия отбор".

Публиката приветства легендите на видинския футбол  от края на миналия век Петър Станков, Йордан Кирилов - Ганди, неговият син Росен Кирилов, Данчо Петков, Филип Флоров и др. Защитникът на "Бдин“  Петър Станков не скри емоциите и каза: “Нека с една минута мълчание, да засвидетелстваме уважение към тези колеги, които сега са горе, които като нас спортуваха и дадоха от здравето си тук, на този стадион. Бях настроен малко негативно, гледайки колко малко хора са дошли. Преди години този стадион се пръскаше по шевовете. Тук имаше поколения футболисти, които не се плашеха от ЦСКА, "Левски" и други отбори. Тях вече ги няма. Трябваше да продължи тази традиция. Днес обаче ще повдигна духа с нещо, което видях преди обяд. Дойдох тук и гледах детския турнир. Развълнувах се - много деца. Ето това е гордостта и дано продължава тази традиция. Има кой да ни замести, спокоен съм."

Бившият национален състезател, юноша на "Бдин" Росен Кирилов, пожела на своя роден клуб да заеме мястото, което заслужава, а именно като водещ клуб в "Б" група, а в близко бъдеще да намери място в Ефбет лига. Дано тази положителна промяна да продължи както за града, така и за спорта."

На тържествената церемония за отбелязване на годишнината на видинския футбол бяха наградени 83 изявени видински деятели и футболисти с плакети, златни, сребърни и бронзови значки. Представена бе и документална изложба за историята на организирания футбол във Видин, подготвена от Държавен архив -Видин. За доброто настроение допринесоха изпълненията на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“ и на  Градския духов оркестър.