10 са кандидатите за кметския стол в Кюстендил. Това съобщи пред "Фокус“ Венцеслав Механджийски, председател на Общинска избирателна комисия – Кюстендил. Сред кандидат-кметовете е досегашният градоначалник Петър Паунов, издигнат от Коалиция "ГЕРБ“, в която влизат 13 партии и коалиции. ПП "Партия на зелените“ издига за кмет на инж. Огнян Атанасов, който беше общински съветник в последния местен парламент. В кметската надпревара влиза и Кристиян Иванчов от КП "Продължаваме Промяната – Демократична България“. До този момент той заемаше поста на заместник-областен управител. За вота на кюстендилци ще се бори и Младен Ризов – също общински съветник в местния парламент. Той влиза в кметската надпревара от Местна коалиция "Алтернативата на гражданите“. Мира Миркова – криминалист, е кандидатът за кмет на Кюстендил от ПП "Възраждане“. От страна на КП "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ще се яви Йордан Тодоров. Той е юрист и досегашен общински съветник. "ЛЕВИЦАТА!“ влиза в кметската битка с д-р Юрий Хранов, който работи като гинеколог в голяма столична клиника. Сред вписаните кандидати за кмет на общината са и Катя Николова от ПП "Български съюз за директна демокрация“ и  Здравко Милев от КП "Неутрална България“. Стоян Иванов от ПП "Пряка Демокрация“ също е сред кандидат-кметовете.

16 са листите за общински съветници, а 12 са за кметове на кметства. Шест са инициативните комитети, три местни коалиции, десет партии и пет партийни коалиции.

До момента има две заявления за отказ от листи за общински съветници. Има и едно несъответствие заради липса но уседналост.

Венцеслав ИЛЧЕВ