С европейско финансиране и национално съфинансиране по Програмата за развитие на човешките ресурси 2021-2027 видинска фирма ще разкрие десет нови работни места. Фирмата е единствена от област Видин, която е одобрена и е със сключен договор за финансиране по процедура "Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“.

По процедурата се финансират проектите на работодатели за наемане на лица в неравностойно положение, включително и тези, които ще извършват своите работни задължения в условия на надомна работа – до 12 месеца, и за лица с трайни увреждания – до 24 месеца. Осигурява се и подкрепа на работното място чрез ментор, съгласно индивидуалните нужди на новонаетите лица от целевата група за период до 6 месеца. Финансира се и транспорт от и до работното място, в случай че лицето работи в населено място различно от местоживеенето му, както и адаптиране на работното място за лицата с трайни увреждания – чрез извършване на СМР и закупуване на оборудване и обзавеждане.

За изпълнението на своя проект "Устойчива заетост в Стройпром“, фирмата ще получи 100 % безвъзмездно финансиране в размер на 190 149.30 лева. Стартиралият на 23.08.2024 г. проект, ще продължи до 23.02.2027 г., и включва увеличение на броя на служителите в строителната фирма, като се предвижда назначаване на един офис мениджър, четирима общи работници, един администратор на уеб сайт, един технически сътрудник, един снабдител-доставчик, един пазач и един шофьор на лек автомобил. Всички лица ще са безработни и/или неактивни хора в неравностойно положение, като осем лица ще бъдат включени в заетост за период от 12 месеца, а две лица (хора с трайни увреждания) ще бъдат назначение на позиции пазач и общ работник за период от 24 месеца. За да се подпомогнат новонаетите лица от целевата група при навлизането им в спецификата на работното място, ще бъде ангажиран ментор, който ще бъде лице от фирмата бенефициент. Всички дейности по проекта ще изпълняват на територията на град Видин.

Предприятието има за цел да осигури устойчиви работни места след края на проектните дейности на минимум седем лица в неравностойно положение, като две от тях ще бъдат с трайни увреждания.

Подкрепа за предприятията, безработните и заетите хора в Северна България предвижда и бъдеща процедура на Програмата за развитие на човешките ресурси, която ще е насочена специално към тази част на България. В нея се очаква да се включат традиционните за Програмата дейности, като възможности за обучения и субсидирана заетост. През последното тримесечие на годината се предвижда отваряне и на мярка, насочена към социалните предприятия.