С финансова помощ за семействата, които имат по три деца, Община Горна Оряховица ще се бори с демографската криза в региона. Това потвърди за "Фокус“ зам.-кметът, който отговаря за финансите на железничарската община Даниел Божанков. Той уточни, че в тазгодишния бюджет са предвидени общо 100 000 лева за подкрепа на майките и татковците, които са решили да имат трета рожба. Предложението ще бъде гласувано на следващата редовна сесия на ОбС, която ще е в края на февруари.

"Помощта е един вид стимул за всяко семейство, което е решило да има трето дете или се колебае за това поради финансови затруднения. Ще се кандидатства чрез специални заявления. Ще има, разбира се, и специални критерии, на които майките и татковците трябва да отговарят – уседналост в последните пет години, липса на задължения към Общината и към държавата, децата на семействата, които кандидатстват да ходят на детска градина или училище. Друго от условията ще бъде детето да е родено в Горна Оряховица. Трудовите осигуровки да не бъдат прекъсвани за определено време“, обяснява Божанков.

Идеята е да се насърчават семейства, които работят и живеят в Горна Оряховица, а и да се привличат нови млади хора в града и общината.

Божанков е категоричен, че подобна мярка може да се приложи навсякъде в България, дори и със занижени критерии.

"Може да се помисли и за национална политика в таз насока“, категоричен е зам.-кметът на Община Горна Оряховица.

Той посочи и, че ако повече от 10 семейства искат да се възползват от помощта, бюджетът вероятно ще бъде увеличен.