От началото на годината младоженците, които се врекоха във вярност в Ягодинската пещера са 10, каза за "Фокус“ уредникът на природното образувание, Сергей Генчев. В деня на съединението на България ще има още една сватба, като се очаква до края на годината да има още тържества, допълни той.

"Много са желаещите да сключат брак в пещерата през годините назад откакто решихме да извършваме бракосъчетания в красивата Ягодинска пещера. Понякога близките на младоженците са малко резервирани към идеята двойките да сключат граждански брак в пещера, но след церемонията с гайди и специалните ритуали, остават много приятно изненадани“, поясни Генчев. През последните години сватбите са основно на българи, като не са малко и чужденците, които са си казали "да“ в пещерата.

Ритуалът в пещерата е много атрактивен. Посрещат се младоженците пред входа под звуците на каба гайда, където играят кръшни хора. В една от залите на пещерата има ритуална маса и украса и именно там се провежда ритуала. След това младоженците и кумовете задължително излизат от изхода на пещерата и така преминават целия маршрут за посетители пак под звуците на гайда. Излизат, като младоженецът изнася булката на ръце. След изхода от пещерата има менче с цветя и вода. Булката рита менчето и ако червеното цвете отиде по-напред, първата рожба ще бъде момиче, а ако синьото цвете е първо, рожбата ще е момче.

"Освен сватби при нас вече хората с дългогодишни бракове подновяват и сватбените си обети. Имаме случаи, в които женени от 20, 30, дори 40 години двойки идват в Ягодинска пещера отново да засвидетелстват любовта и привързаността си един към друг“, каза още уредникът.

Над 400 са двойките, които са избрали Ягодинската пещера през годините, за да сключат там граждански брак.