Приключи сертификационният курс за напреднали водолази. Всички десет курсисти завършиха успешно обучението, след като изпълниха практически упражнения и положиха тест за придобиване на правоспособност по следните програми "Подводна навигация“, "Гмуркане от лодка“ , "Дълбочинно гмуркане“ и "Гмуркане с обогатен въздух – EAN“ и ще получат международни сертификати по сертификационната програма SSI (Scuba Schools International). Официалното връчване на сертификатите ще се проведе днес.

В курса взеха участие десет души – три дами и седем мъже. Курсът се проведе в периода 15-24 ноември и беше разделен в две части – теоритична и практическа. Обучението включваше 4 модула: подводна навигация, гмуркане с нитрокс (обогатен въздух), гмуркане от лодка и дълбочинно гмуркане. Практическите упражнения се проведоха в открити води. Всеки курсист направи по 4 учебни гмуркания, като курсистите бяха разделени на две групи, с цел максимално усвояване на умения за напреднал водолаз.

Като част от водолазното обучение, курсистите взеха участие и в лекция на тема "Изследвания на морски живи ресурси в Черно море – дейности и предизвикателства“, с лектор доц. Елица Петрова.  Целта на лекцията бе да даде актуална информация и да повиши интереса на обучаващите се в посока да продължат развитието си в областта на морския и риболовен сектор.

Основните критерии, по които бяха селектирани 10-те кандидати, бяха да бъдат над 18 години, без значение от пол и раса, етническа принадлежност или сексуална ориентация, физически здрави. Основно изискване към курсистите бе да имат поне 10 водолазни спускания. Под внимание беше взето и желанието им да продължат развитието си в областта на водолазната дейност и рибарската област.

Курсът се проведе от сертифициран инструктор от Scuba School International (SSI). Тази световно призната агенция за сертифициране се базира на персонализирано обучение и упражнения във вода, които гарантират придобиването на опит и умения, необходими за безопасно гмуркане под вода и дават основата за по-нататъшно развитие.

Обучението е по идея на Сдружение "Инициативи за обществено развитие" и се реализира по Проект № BG14MFOP001-4.053-0003-C01, с наименование "Обучение за напреднали водолази с допълнителна  квалификация и възможност за трудова реализация", финансиран по СВОМР на МИРГ "Варна, р-н Аспарухово-Белослав-Аксаково“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Проектът цели да повиши конкурентоспособността в района на местната инициативна рибарска група, като осигури допълнителни умения на завършилите обучението, с помощта на които те ще могат да се гмуркат, да практикуват подводен риболов, рапанолов и други, както и да повишат квалификацията си в областта на водолазната дейност.