Над 30 жители на смолянския квартал "Станевска“ излязоха днес на протест заради системно спиране на водата, предаде репортер на "Фокус“. Те заявиха, че от 10 дни нямат вода, а в квартала живеят около 250 души. Протестът се случва по време на почти приключилият проект за втори воден цикъл на Смолян, на стойност от почти 100 млн. лв.

Една от организаторките на протеста Десислава Челебиева заяви, че причината за недоволството на хората е, че квартала ежегодно има проблем с водата. "Всяка година ние през зимата оставаме без вода и проблемът от години стои нерешен. Нещата излязоха извън контрол. От 10 дни водим битки с вятърни мелници, нито една от институциите не поема отговорност. Подавали сме хиляди сигнали във ВиК, на 112 сме подавали сигнали, в общината и в областта. Единствено през миналата седмица от областта поеха отговорност и докараха 9 пожарни с вода, които да напълнят резервоара. Това са около 200 кубика, за 250 души. Няма вода, не може да се пусне пералня, не може да се изкъпем. В къщи имаме три деца – на 5 години и две на по-малко от годинка и ни е много трудно без вода. Положението е нетърпимо. Шест месеца водният цикъл минава близо до нас, прокарваха тръби, включваха, изключваха, но ние нямаме вода“, поясни Челебиева.

Жителите на квартала допълниха, че пожарните кранове се използват безразборно. "Идват хора и пълнят в бидони и цистерни и това не е нормално“, гневят се хората, живеещи в квартал "Станевска“.

Те посочиха, че са предприели всички законови мерки. "Подали сме жалби в голяма част от институциите, две министерства, областта, общината, ВиК, чакаме отговор от тях и продължаваме да се борим. Това е начин да изразим мнението си. За два дни можаха да разкопаят, да ни включат в градската мрежа. От днес вода имат къщите, които са в по-ниската зона, но тези, които са на по-високо, нямат вода и налягане“, каза Челебиева.

На протеста присъства и управителят на ВиК – Смолян, инж. Румяна Янчевска. Те заяви, че такова засушаване в района е нямало от 30 години и това го казват хора, които работят във ВиК от много години. "Просто няма вода. Няма дъжд, няма сняг и затова няма вода“, обясни инж. Янчевска.

Тя поясни, че спирането се прави, за да се напълни водоема. След спирането, водоемът се е напълнил на около 20 %. "От неделя вечерта сме пуснали връзката с централния водопровод на Смолян и в момента се захранвате от водоема на квартал "Невястата“, където е качено налягането, за да стигне и до къщите в квартал "Станевска“, обясни управителят на ВиК - Смолян.

Инж. Янчевска уточни, че трайното решение на проблема е връзването към градската мрежа. Няма от къде другаде вода да се докара в квартала. Тя трябва да дойде отдолу и това сме направили вчера, за да решим проблема, уточни инж. Янчевска.

Хората от квартал "Станевска“ са категорични, че протестите ще продължат докато няма трайно решение на този въпрос. "Категорични сме, че няма да се откажем, защото проблемът е от години. Винаги обвиняват и ромската махала който е близо до нас, но и те също са хора и на тях също им трябва вода. Ако не достига водата да ги включат към централната градска мрежа и водоема, който е за махалата да си остане само за нуждите на квартала, а не за нуждите на работници и фирми, които използват пожарните кранове“, посочват още протестиращите.