Акционерното дружество "Украинската отбранителна индустрия" (УкрОборонПром) и германският отбранителен концерн Rheinmetall създадоха съвместно предприятие. Това обяви министър-председателят на Украйна Денис Шмихал на шестия германо-украински икономически форум под мотото "Възстановяване, разумен растеж и сигурност“, предава РБК-Украйна.

По думите му съвместното предприятие ще обслужва и ремонтира оборудване, доставено на Украйна от съюзниците й, а освен това в него ще се произвежда водещо оборудване от Rheinmetall AG. Шмихал поясни, че предприятието е регистрирано на 18 октомври.

"Създаването на съвместно предприятие, без преувеличение, е знаково събитие, което извежда сътрудничеството между нашите страни на качествено ново ниво и ще ни позволи заедно да изградим арсенала на свободния свят“, добави премиерът на Украйна.

Шмихал също връчи на канцлера на ФРГ Олаф Шолц лиценза на компанията, регистрирана в Украйна.

Министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин на свой ред отбеляза, че това е първото от трите съвместни предприятия с УкрОборонПром, насочени към разполагане на оръжейно производство в държавата.

"Германските компании се стремят да започнат местна поддръжка, на оръжията, които са изпратили в Украйна“, поясни той.

Следващият етап е "сглобяване и производство“ в Украйна, което Камишин нарече "логично развитие на отношенията“ между Берлин и Киев.

След това съвместното предприятие трябва да премине "към сглобяването и към производството на бронирани превозни средства“.

Освен това Камишин намекна за следващото съвместно предприятие, като заяви, че германският производител на военно оборудване Flensburger Fahrzeugbau ще си сътрудничи с "частна украинска отбранителна индустриална компания“.

Според него заедно тези две съвместни предприятия "ще покрият цялата гама германски оръжия, които идват в Украйна и могат да бъдат обслужвани в Украйна“.

Федералната антимонополна служба на Германия разреши на Rheinmetall да създаде съвместно предприятие с Украйна в края на септември. Тогава бе съобщено, че компанията ще бъде базирана в Киев.