Европейският съюз трябва спешно да обърне внимание на дългосрочните последици от европейския колониализъм и да подкрепи програма за репарации за коригиране на несправедливостите, се казва в проекторезолюция, която ще бъде представена на комисията по развитие на Европейския парламент.

Както пише The ​​Guardian този проект бележи първия официален опит за поставяне на репарациите за робството и колониализма в дневния ред на ЕС. Тези дискусии бяха отговор на нарастващите искания от развиващите се страни за репарации от робство.

В проекторезолюцията се отбелязва, че "много бивши европейски колонии, включително в Карибите, Африка и Латинска Америка, продължават да страдат социално, икономически и екологично от наследството на колониализма, поробването, апартейда и геноцида“. Европейският колониализъм беше "базиран на расова дискриминация и насилие“, което продължава да има "дълбоко въздействие върху социалните и глобалните неравенства, включително расовите неравенства в и между страните“, се казва в документа.

Германски евродепутат, представляващ партията на Зелените - Европейски свободен алианс, ще представи проекторезолюцията на комисията по развитие на Европейския парламент в четвъртък и се надява да я представи като спешна резолюция в Европейския парламент през следващите седмици.

Според нея по-задълбоченото разбиране на корените на европейския расизъм ще допринесе за "по-нюансирано разбиране на проблемите на миграцията“. Тя също така вярва, че учебниците в цяла Европа трябва да бъдат преразгледани, за да дадат на учениците по-добро разбиране за търговията с роби и колониализма.

По-рано тази година ЕС излезе със съвместно изявление с лидерите на Общността на латиноамериканските и карибските държави, в което се признава, че търговията с роби в миналото в Европа е причинила "неописуеми страдания“ на милиони хора и се призовава за обезщетение за "престъпления срещу човечеството“. В изявлението се посочва, че "робството и търговията с роби, включително трансатлантическата търговия с роби, са били ужасяващи трагедии в човешката история не само поради тяхното отвратително варварство, но и по отношение на техния мащаб“.