Москва. Унгария и Русия приеха съвместни планове за сътрудничество в областта на енергетиката, индустрията, здравеопазването, храните и изследването на космоса, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, предава електронното издание на вестник "Взгляд“.

"След срещата на външните министри стана ясно, че руското правителство е готово да продължи доброто сътрудничество... Приехме съвместни планове за следващата година по енергетика, промишленост, храни, изследване на космоса, здравеопазване... Това сътрудничество ще в полза на унгарската икономика и на унгарските интереси като цяло“, каза Сиярто във видео, публикувано във "Фейсбук“ след среща със Сергей Лавров.

Според дипломата унгарската делегация е в Москва, за да засили диалога между западните съюзници и Русия. Според него е започнала вълна от сериозни международни преговори.

"Това е добра новина, вдъхва надежда, че сегашното напрежение може да бъде намалено... Надяваме се, че преговорите между Изтока и Запада сега ще получат нов тласък“, отбеляза първият дипломат на Будапеща.

По-рано руският президент Владимир Путин, откривайки срещата с унгарския премиер Виктор Орбан, заяви, че ще го информира за преговорите със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност.

Орбан, от своя страна, обяви планове за увеличаване на доставките на газ от Русия. Той също обеща да спечели изборите и да си сътрудничи с Русия в продължение на много години.

Превод и редакция: Иван Христов