Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон за геноцид на беларусите по време на Втората световна война, пише "Взгляд“.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон "За геноцида на белоруския народ“, гласи съобщението от пресслужбата на държавния глава.

Законът предвижда "правно признаване на геноцида на беларуския народ, извършен от нацистки престъпници и техните съучастници по време на Великата отечествена война и в следвоенния период (до 1951 г.). Беларуският народ означава всички съветски граждани, живели в БССР през тези години“, посочва изданието.

"В същото време се установява наказателна отговорност за публично отричане на геноцида на беларуския народ, например чрез публикуване на съответна информация в медиите или в интернет“, уточняват още от пресслужбата.

През октомври белоруските власти установиха повече от 400 все още живи есесовци, участвали в геноцида на жителите на Белоруската ССР по време на конфликта.

На 11 юли Генералната прокуратура на Беларус се обърна към Литва с искане за разпит на бившия президент Валдас Адамкус като свидетел по наказателното дело за геноцида на белоруското население по време на Втората световна война. Минск смята, че Адамкус може да е замесен в престъпленията на нацистите на територията на Беларус.

Превод и редакция: Иван Христов