Преди броени дни в Русия бе проведено неуспешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета РС-28  "Сармат“, което провокира експертите да се опитат да разберат защо се е стигнало дотам, подчертава германското издание Der Spiegel.

По време на теста ракетата избухна в силоза. Експерти предполагат, че причината за това са проблеми с течността в силовата установка, поясняват от редакцията.

Норвежки експерти по земетресенията от института Norsar не са намерили доказателства за силна експлозия, докато анализаторът Джордж Барос от Института за изследване на войната (ISW) твърди, че диаметърът на кратера след неуспешното изстрелване е приблизително 62 метра.

В материала се казва, че "Сармат“ с маса над 200 тона е шест пъти по-тежък и два пъти по-дълъг (35 метра) от американските ядрени ракети Minuteman III. Руският президент Владимир Путин заяви, че РС-28 "Сармат“ може да преодолее всички съвременни системи за противоракетна отбрана, тъй като има най-добрите тактико-технически характеристики.

"Когато тествате нови системи, трябва да очаквате грешки в началния етап, но в случая със "Сармат“ това изглежда голяма грешка“, заяви пред изданието Тимъти Райт, експерт от Международния институт за стратегически изследвания.

Той също така предположи, че проблемът може да е в течността на силовата установка и че Русия може да има трудности с подобни технологии.

Европейският ракетен експерт Маркус Шилер заявява в медиен коментар:"Русия не представя добра картина в развитието на тази ракета. Този инцидент още веднъж показва, че не всичко е наред в руската оръжейна индустрия“.

Но Кристиан Мьолинг от Фондация "Бертелсман“ добавя, че неуспешните тестове на "Сармат“ вредят на имиджа на Руската федерация.

"Експертите гледат развитието на "Сармат“ и сега се смеят от сърце“, заключи той.