През нощта мобилна система за радиоелектронна борба (РЕБ) "Волнорез“ защити руската тежка огнехвъргачна система (ТОС) "Солнцепек“, оставена на полето, от атака с безпилотни летателни апарати (БпЛА) на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщава вестник "Известия“.

"Случай, в който "Вълнорез“ спаси не животи, а техника, се случи с ТОС "Солнцепек“. По някаква причина, очевидно поради повреда, нашите момчета изоставиха машината празна цяла нощ. На следващата сутрин системата за РЕБ успя да я защити. "Солнцепек“ стоя в открито поле около шест часа, врагът използва около пет или шест от своите безпилотни самолети срещу него и все още не може да го удари“, уточни пред РИА Новости разработчикът на системата.

След като "Солнцепек“ е била евакуирана от полето, тя е ремонтирана и върната в експлоатация.

Системата за РЕБ "Волнорез“ бе представена за първи път на военно-техническия форум "Армия-2023“. Изработен е под формата на конус с малък размер, който се монтира с магнитно велкро на всякакво военно (танкове, бронетранспортьори, лодки и други) и цивилно оборудване.

Особеността на комплекса е неговата модулност - "Вълнорез“ съдържа онези честоти, които са необходими за потискане на FPV дронове на определен участък от фронта в реално време. Системните оператори инсталират нови "конуси“ на своите превозни средства, модифицирайки системата за конкретни заплахи.