"Руските власти планират да започнат масово набиране на войски за укрепване на военните части, които се бият в Украйна и за възможното обкръжаване на Харков". Това са заявили четирима източника на "Вёрстка", които са близки до президентската администрация в Русия и Министерството на отбраната.

"Според тях като част от евентуална мобилизация може да бъдат мобилизирани 300 хиляди души".

Източниците на "Вёрстка" са заявили, че резервистите могат да бъдат принудително привлечени във войските, наборниците могат да бъдат принудени да подпишат договор и да воюват с Украйна, както и да бъдат мобилизирани руснаците, които са в резерва.

Няколко служби за военна регистрация и набор и държавни агенции в Москва са потвърдили за "Вёрстка", че се подготвя мобилизация, а източници в Министерството на отбраната са коментирали подготовка за обучение, в резултат на което поне някои от военнослужещите от запаса може да бъдат мобилизирани или принудени да подпишат договор за участие във войната.

Идеята да се принудят хората да подпишат договор, според източниците на  "Вёрстка", се дължи на факта, че потокът от желаещи да воюват с Украйна намалява. "В сравнение с началото на 2023 г., когато, според ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу, армията е получила около 400 хиляди нови войници, темпът на набиране е намалял значително. Ако по-рано 500-600 души на ден са кандидатствали в центъра за сключване на договор с Министерството на отбраната, сега идват 20-30 души на ден", са заявили източниците на изданието.