Северноатлантическият алианс се приближи до руските граници, затова Руската федерация трябва да защити това, което й принадлежи. Това каза министър Ненад Попович, който отговаря за иновациите и технологиите в сръбското правителство, в интервю за сръбския вестник "Вечерне новости".

"Русия няма накъде да отстъпи. НАТО дойде на прага й. Представете си ситуация, когато някой се появи пред апартамента Ви с пистолет. Ще трябва да реагирате и да защитите това, което Ви принадлежи", каза Попович.

Министърът изрази надежда, че напрежението около Украйна трябва да намалее. По думите му е известно, че бойната мощ на Русия през последните 20 години се е увеличила значително, така че западните страни са наясно, че всяка атака срещу Русия не може да остане без сериозни последствия.

Говорейки за изграждането на Центъра за ядрени технологии в Сърбия, Попович подчерта, че съоръжението е предназначено предимно за медицински цели. Ще се произвеждат лекарства за онкоболни. Според него тези, които са против този център, всъщност защитават лобито на чуждестранните вносители, тъй като такива лекарства се доставят в Сърбия основно от Хърватия. Министърът подчерта, че благодарение на центъра Сърбия ще започне самостоятелно да произвежда лекарства и дори да ги изнася.

Сръбското правителство и корпорацията "Росатом“ подписаха през декември споразумение за изграждане на център за ядрени технологии. Според подписаното споразумение през следващите три години в Сърбия ще бъде изграден център за нуклеарна медицина на базата на циклотронен комплекс, както и мощности за производство на радиофармацевтични препарати.

Превод и редакция: Юлиян Марков