Германия престана да бъде източник на стабилност и стълб на Европейската народна партия (ЕНП) с оставката на Ангела Меркел като канцлер. Това каза в интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Европейската народна партия, към която принадлежа, беше буквално унищожена, което според мен е лошо за Европа. Най-западният лидер на ЕНП от тези които в момента са на власт е (словенският премиер) Янез Янша. Себастиан Курц беше отстранен, с напускането на Ангела Меркел Германия като опора на привържениците на ЕНП, но и като източник на стабилност, вече не е такава В Испания, Франция, Италия навсякъде има някакви други политически сили на власт“, каза Вучич.

"Консервативната, рационална част вече не е доминираща в Европа, както беше преди шест или седем години. И всички фалшиви леви и либерални блокове – защото са всякакви други, но не и либерални – могат да казват и правят каквото си искат, всичко е обвито в нещо добро и мило, дори това да са най-лошите решения <...> и най-често най-суровите. Винаги най-агресивните и екстремистки движения са тези, които често говорят за граждански права, но не търпят различно мнение", - каза президентът на Сърбия.

Той отбеляза, че новите политически сили в Европа рязко са засилили натиска върху Белград. "Ситуацията в региона и външния натиск. Това е единственото нещо, което ме измъчва", каза Вучич. Според държавния глава източникът на такъв натиск са "някои кръгове в Европа, които дълго време са били в опозиция и сега са се добрали до властта“.

Президентът на Сърбия подчерта, че въпреки натиска, той няма да признае независимостта на Косово. "Не. Кратко и ясно“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков