След като парламентът на Република Северна Македония миналата седмица констатира оставката на премиера Зоран Заев, с което започна да тече срокът от 10 дни, в който президентът Пендаровски трябва да даде мандата за формиране на ново правителство, Централният съвет на СДСМ в понеделник официално потвърди Димитър Ковачевски за кандидат-премиер, пише македонското издание "Вечер“.

Ковачевски снощи в телевизионна реч каза, че няма да използва пълните конституционни срокове за съставяне, но планира на 11 януари да бъде внесено предложение за състава на правителството, след което според сроковете ще се проведе сесия за избор на новото правителство.

След като получи мандата за съставяне на ново правителство, се очаква той да внесе в Събранието работната програма и състава на новия правителствен кабинет през първата половина на следващия месец, след което депутатите ще трябва да гласуват за избора на ново правителство. Както той обяви, от днес ще има разговори за състава на новия правителствен кабинет, след което той ще направи избора.

Председателят на парламента Талат Джафери заяви, че в съответствие с цялата процедура за избор на ново правителство тя ще встъпи в длъжност на 17 януари 2022 г.

Джафери изрази надежда, че номинираният за министър-председател няма да изплзва максимално сроковете, като се вземат предвид, както каза, всички преговори, които са били водени преди и всички съобщения относно евентуални индивидуални лични решения, които бяха оповестени публично.

Според председателя на Събранието новото правителство има мнозинство от 64 депутати и това ще бъде доказано фактически на вота.

Процесите около формирането на новото правителство бяха сред темите на срещата на Ковачевски с посланика на САЩ в страната Кейт Мери Бърнс, на която той благодари на САЩ за постоянната подкрепа за страната и всички нейни граждани. Той подчерта, съобщиха от СДСМ, че като председател на СДСМ и кандидат за министър-председател ще се ръководи от принципите на единство, отговорност, ангажираност и ефективност и ще изисква това от своите сътрудници.

По въпроса с България и европейската интеграция той каза, че е необходимо да се намери взаимно приемливо решение, за да се премахне блокадата и Северна Македония най-накрая да започне преговори с ЕС, нещо, което отдавна заслужава.

Посланик Бърнс поздрави Ковачевски за избора за председател на СДСМ, като каза, че Съединените щати продължават да бъдат най-големият стратегически партньор на Северна Македония както по отношение на провеждането на реформи, така и по отношение на процеса на европейска интеграция.

За да бъде избран, най-малко 61 депутати трябва да гласуват за предложения кабинет от Ковачевски. Новото парламентарно мнозинство, съставено от коалицията, водена от СДСМ, заедно с ДСИ, Алтернатива и ДПА, има 64 депутати в Събранието.

Превод и редакция: Иван Христов