В понеделник (26 август) руската наемническа група "Вагнер" заяви, че действа само в Африка и Беларус и че нейните войници вече не се сражават във войната в Украйна, пише Reuters, като се позовава на изявление на военната компания "Вагнер".

В неделя Украйна призова Беларус да изтегли това, което тя определи като значителни сили, разположени по общата им граница. Властите в Украйна заявиха, че те включват беларуски специални сили и бивши наемници на "Вагнер".

В изявление групата посочва, че служителите ѝ работят само в Африка и Беларус.

"Няма подразделения на компанията в руската национална гвардия, в редиците на руското министерство на отбраната или където и да било другаде", се посочва в съобщението.

"Вагнер "на този етап не участва в Специалната военна операция", се допълва в изявлението, използвайки предпочитания от Кремъл термин за войната в Украйна. 

"В случай на промяна в ситуацията, тя ще бъде обявена", заявяват от "Вагнер".

Ролята на военната компания "Вагнер" в Африка, например в подкрепа на военната хунта в Мали, предизвиква загриженост за Запада. В Украйна групировката беше силно ангажирана във военните усилия на Русия, особено в дългата битка за украинския град Бахмут, който тя окончателно превзе през май 2023 г.

През следващия месец нейният основател Евгений Пригожин оглави краткотраен бунт срещу руското Министерство на отбраната. Той и други високопоставени фигури от "Вагнер" загинаха в самолетна катастрофа на 23 август 2023 г.