Енергийната система на Украйна е претърпяла най-мощната атака от началото на войната с Русия, заяви ръководителят на енергийната компания "Укренерго“ Вадим Кудрицки в ефира на националния Телемаратон.

"Сутрешната атака срещу енергийната система на Украйна беше най-голямата за всички времена, характеризираща се с използването на комбинирани средства за поразяване. Атаката беше извършена в различни региони на Украйна, срещу топлоелектрически и водноелектрически централи, както и върху главни подстанции, управлявани от "Укренерго“, заяви той.

По думите му са регистрирани щети на енергийни съоръжения в много региони, особено в "град Харков, където мащабът на щетите е по-голям, отколкото в други региони“. Той отбеляза, че целта е била съоръжения на енергийната система в различни региони на Украйна - производствени съоръжения , подстанции високо напрежение, подстанции на разпределителни оператори.

Кудрицки добави, че има ограничение на енергийните доставки в различни райони, главно на левия бряг на Днепър. Той увери, че след повредата в Днепровската ВЕЦ "все още няма риск от пробив на язовирна стена“.

По-рано в петък украинското министерство на енергетиката съобщи за атаки срещу енергийната система, като ги нарече най-големите в последно време.

Както по-рано съобщи украинският енергиен холдинг ДТЕК, в петък бяха ударени редица топлоелектрически централи в Украйна, като оборудването на станциите е било сериозно повредено. Както съобщават украинските медии, в редица региони на страната е обявена въздушна тревога. Експлозии са чути в Ивано-Франковска, Хмелницка, Винницка, Лвовска области на Украйна, както и в Киев, Харков, Кривой Рог и Суми. Украински медии съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в Одеса, Кривой Рог, Кировоградска, Хмелницка, Днепропетровска, Сумска, Днепропетровска и Полтавска области. Освен това украинската компания "Укрхидроенерго“ съобщи, че е регистриран удар върху Днепровската ВЕЦ и язовир, разположен в град Запорожие, контролиран от въоръжените сили на Украйна, аварийните служби работят за потушаване на пожарите.