Страните от НАТО трябва напълно да подкрепят собствения план на Украйна за нейното бъдеще, заявява напускащият генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг в отговор на решението на Турция да подкрепи нова китайска инициатива. Трябва да подкрепим украинската инициатива", заявява Йенс Столтенберг в интервю за Politico в понеделник (30 септември), ден преди да се оттегли от поста генерален секретар на НАТО. Той отговаря на въпрос за участието на Анкара в инициативата "Приятели на мира", стартирана от Китай и Бразилия миналата седмица.

"Инициативата за мир в Украйна е инициатива, която гарантира, че имаме процес, който може да доведе до траен мир", отбелязва Столтенберг. "И разбира се, в крайна сметка украинците трябва да решат кои са приемливите условия. Те са жертва на пълномащабна инвазия".

Към китайско-бразилската инициатива се присъединиха група от 17 държави, а Турция е единственият член на НАТО в групата. Според китайския външен министър Ван И "Приятели на мира" не е за избор на страна в конфликта, не е за блоково противопоставяне и не е за подмяна на съществуващите платформи.

По-рано Киев определи стъпката на Пекин като разочароваща и нелогична. През май украинският президент Володимир Зеленски обвини Пекин, че се опитва да саботира мирната среща на върха в Швейцария през юни, която Русия и Китай бойкотираха.

Междувременно Швейцария, която е ключов посредник, похвали последния опит на Китай.

Мнението на Швейцария за китайския план, публикуван за първи път през май, се промени, след като в Устава на ООН - учредителния договор на световния орган, който задължава държавите да поддържат мира - е добавена препратка.

"За нас това означава значителна промяна във възгледа ни за тези инициативи", коментира Никола Бидо, главен говорител на швейцарското министерство на външните работи. "Едно конкретно дипломатическо усилие, организирано от китайско-бразилската група, би могло да представлява интерес за нас".