Русия променя тактиката на ракетните атаки срещу Украйна, при това Москва може да увеличи градуса на ескалация. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, в коментар за канала на РБК-Украйна в YouTube.

Според него Русия има възможност да обстрелва цялата територия на Украйна, независимо къде се намира конкретен социален, граждански или военен обект или обект от критична инфраструктура.

"Тоест, Русия има достатъчно ракети, които могат да ударят навсякъде на територията на Украйна. Въпросът тук е, че както и да съобщите, че ще има атака или ще има балистични ракети на едно или друго направление. Това е, ако говорим например за Запорожие, Днепър, Полтава или Харков. Това буквално не са минути, а секунди. Тоест това е минута и половина, две и т.н. Това може да се предотврати само ако завършим системата за противоракетна отбрана, една цялостна система. Особено в източните и югоизточните райони“, отбеляза Подоляк.

Той подчерта, че за защита от балистика е необходимо противовъздушната отбрана да се основава на системите Patriot или NASAMS, които работят ефективно срещу този тип ракети - тогава унищожаемостта може да се увеличи до 90-95%.

"Виждаме промяна в ракетната тактика на Руската федерация. Те удрят в центъра на града, между другото, видяхме това в Полтава , и в Лвов, и в началото на тази вечер в Суми“, заяви представителят на ОП.

По думите му, Русия умишлено нанася удари по места, където има интензивно жилищно строителство, центъра на града или социални обекти, а целта е да се предизвика шоково състояние сред населението.

"За съжаление, Руската федерация ще увеличи степента на ескалация по отношение на международното право и цивилното население на Украйна, защото Русия няма други инструменти за влияние върху ситуацията“, заключи Подоляк.