Редица авторитетни канали в руския Telegram сегмент съобщават, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са завзели селищата Николаево-Дарино, Дарино и Свердликово в Суджански район на Курска област.

Както пише Astra, като се позовава на няколко ресурса, "тежката ситуация остава“ в Суджанския район. Твърди се, че в северозападния сектор части на украинските въоръжени сили са окупирали селищата Николаево-Дарино, Дарино и Свердликово.

Линията на контрол по магистралата Рилск-Суджа не е известна със сигурност. Според руснаците украинските въоръжени сили са успели да разширят контролната зона по магистрала 38К-004 на югоизток, движейки се към западното предградие на Суджа - Гончаровка. По непотвърдена информация боевете в селото продължават.

"Запазва се напрегната обстановка в село Олешня – там, почти напълно обкръжени, руски военнослужещи водят ожесточени битки с безброй врагове, общо на територията, контролирана от въоръжени сили на Украйна в Курска област, има до 400 члена на украинските формирования“, ​​пише каналът.

Руснаците също твърдят, че украинското командване продължава да прехвърля резерви. В социалните мрежи също така заявяват, че е регистрирана голяма концентрация на украински формирования в Юнаковка, откъдето те се насочват през Басовка към Свердликово или към Гончаровка.

Каналът "Рибар“ посочва, че командването на украинските въоръжени сили е съсредоточило до две хиляди членове на украинските формирования по границата. Тази информация се потвърждава частично от канала Оперативные сводки.

"Приятели, вярно е, че влязоха в Свердликово, имам роднини и съученик, които живеят там“, казва жител на Курска област.

Междувременно в публичните страници и канали на Курск нараства броят на публикациите, които искат да намерят и помогнат за извеждането на роднини от населени места, които според местните жители са оставени без комуникация.

Според роднина на жителите на Свердликово в Суджански район, с който Astra разговаря преди това, нейните баба и дядо все още са там. Няма връзка с тях, в селото няма ток, вода и газ. По думите й не всички са успели да сe ewakuirat, но тези, които все пак са успели да се измъкнат от нападнатото село, са си тръгнали със собствените си коли.

На 6 август се появиха съобщения за боеве на границата с Русия. Руските военни канали обвиниха Украйна в пробив на границата, но Генералният щаб на въоръжените сили не коментира тази информация.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че "противникът се е опитал да пробие“, но "войските са претърпели значителни загуби и са се оттеглили“. Скоро те изтриха този фрагмент от канала си в Telegram.

Вечерта изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов заяви, че напрегнатата ситуация на границата остава и боевете продължават.