Заявленията на Киев за превземането на Урожайное са преждевременна, но ситуацията за руснаците в това населено място е "тежка и тревожна“. Това заяви представителят на руските власти в Запорожие Владимир Рогов, цитиран от EA Daily.

По думите му, към момента руските бойци удържат южната част на селището. След кръвопролитни боеве Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да влезнат в северната част на Урожайное, което се намира на Времиевската дъга.

"Тежка и тревожна ситуация се е създала в момента в района на село Урожайное... След две седмици на най-тежки и кръвопролитни битки за това селище, противникът успя да влезе и да се закрепи в северната част на Урожайное. За да напредне няколкостотин метра, врагът извърши голям брой "месни атаки, като загуби две от четирите щурмови групи на елитната морска пехота на Въоръжените сили на Украйна, както и няколко бронирани машини“, пише Рогов в неговия канал в Telegram.

Той отбелязва, че Урожайное повтаря съдбата на Пятихатки и Старомайорское, които на практика бяха изтрити от лицето на земята по време на продължителни битки и активно използване на тежки оръжия от двете страни. Въоръжените сили на Украйна активно нанасят въздушни удари с планиращи бомби J-DAM, използват много безпилотни летателни апарати-камикадзе и хвърлят снаряди от дронове.

"Целта на врага е очевидна – да овладее Старомлиновка, една от последните бариери по пътя към която е Урожайное... Продължават тежките битки със свръхвисока интензивност“, казва той.