Скопският телевизионен канал "Телма“ разполага с част от профилите на хората, които ще управляват няколко ключови институции в новото правителство на Република Северна Македония (РСМ).

Най-отговорната позиция по време на пандемията с Covid-19 е дадена на Беким Сали като министър на здравеопазването. Професионалният му ангажимент досега е в частна дентална практика, но според телевизионния канал не е ясно как ще се справи в новата си служебна роля. Във време на криза в електроснабдяването македонският електроенергиен оператор МЕПСО ще бъде оглавен от Орхан Муртезани, бивш директор на "ЖП Транспорт“ и един от основателите на партията "Алтернатива“. Най-спорен е бъдещият заместник-председател на парламента Хусни Исмаили, срещу когото има наказателни обвинения от Антикорупционната комисия.

43-годишният Беким Сали, известен на обществеността като кандидат за кмет на Алтернатива в Чаир, сред хората, които го познават е дългогодишен зъболекар. Телма се свърза с него, но той е казал, че преди официалното му назначение за министър на здравеопазването, не би искал да коментира предизвикателствата, които си е поставил. Той има собствен кабинет от 15 години и има сватбено ателие на името на съпругата си. Сега във време на пандемия той ще трябва да седне на стола, откъдето се вземат важни решения за здравната система, особено когато е допълнително обременена от коронавирусната инфекция. От публично достъпните данни за него се вижда, че е член на управителния съвет на клиниката по токсикология. Той вече е изпълнил задължението за имущественото си състояние, така че в анкетата в антикорупционната комисия съобщава, че всичко, което има, е на родителите му, два апартамента, два бизнес обекта в Скопие и две коли.

И именно Антикорупционната комисия наскоро обяви гръмко името на бъдещия заместник-председател на парламента Хусни Исмаили, позиция, която беше отстъпена на "Алтернатива“ със съгласието за влизане в правителството. Исмаили вече е депутат, но Антикорупционната комисия повдигна наказателно обвинение срещу него за злоупотреба с длъжността си, докато беше министър на културата. Според информациите Исмаили като министър е подписал над 100 проекта извън финансовите планове, на стойност 33 милиона денара (над един милион лв). Наказанието за извършеното от него престъпление и причинените вреди според наказателния кодекс е минимум 5 години затвор, но в момента той е с депутатски имунитет. По професия е ревматолог и преподавател в Медицинския факултет в Тетово, така че назначаването му за министър на културата през 2019 г. беше спорно за мнозина.

Адмир Алити и Джемаил Купи ще бъдат двама нови министри от редиците на Алтернатива, Алити ще отговаря за информационното общество и администрацията, а Купи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за диаспората. Алити досега заема длъжността на директор на Македонско радио и телевизионно разпръскване.

За Джемаил Купи, който ще бъде министър на диаспората, Телма вече писа преди две години, че ходжата от Дебър е кандидат за посланик в Китай. Той е и бивш кандидат за кмет на Дебър и в биографията си пише, че е учил в Университета за Югоизточна Европа в Тетово и е доктор по политически науки. Той беше част от ислямското училище "Иса бей“ в Кондово, а след това се твърдеше, че е бил кандидат за посланик, защото има научна титла магистър по дипломация.

Заместник-министър на културата ще бъде Даим Лучи, който е съветник в съвета на община Чаир и името му е в списъка на дарителите на "Алтернатива“ за 2020 г. с около 1000 евро. Няма информация за заместник-министъра на земеделието Абдулшикир Абедини, а зам.-министърът на образованието Лулзим Алиу е професор в Педагогическия факултет в Кичево и е заместник-председател на партията.

"Алтернатива" обяви вчера имената на няколко бъдещи директори, сред които най-известен е Орхан Муртезани, който ще бъде директор на МЕПСО. Той е говорител и е сред основателите на "Алтернатива", но и бивш директор на "ЖП транспорт". Във последното си изявление той не пожела да коментира готовността си да управлява МЕПСО, една от най-проблемните компании по време на енергийната криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков