Посолствата на най-влиятелните западни държави и Европейския съюз в Босна и Херцеговина (БиХ) излязоха в петък вечерта със съвместно изявление, в което предупредиха властите на Република Сръбска (РС), че предприемат стъпки за ескалиране на политическата криза, която застрашава стабилността на целия регион, информира скопският телевизионен канал “ТВ 24“.

По-рано в петък парламентът на Република Сръбска подкрепи предложенията на члена на председателството на БиХ Милорад Додик за оттегляне на одобрението за законите за държавната отбрана, косвеното данъчно облагане и Висшия съдебен и прокурорски съвет. Веднага след гласуването на законодателите в Баня Лука, посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия и делегацията на ЕС реагираха със съвместно изявление, в което се посочва, че това е неприемлив процес, който подкопава основите на Дейтънското споразумение. .

"Решението на Народното събрание на Република Сръбска да започне изготвянето на закон за паралелните институции в РС е допълнителна стъпка към ескалация на кризата." "Членовете на управляващата коалиция на РС трябва да са наясно, че продължаването на движението по тази задънена улица на оспорване на Дейтънското споразумение вреди на икономическите интереси на субекта, заплашва стабилността на страната и целия регион и заплашва бъдещето на БиХ в ЕС“, се казва в изявлението.

В него се посочва, че това само ще увеличи напрежението в БиХ, което освен че блокира функционирането на правителствените органи, само ще ограничи икономическите възможности, на които разчитат гражданите, ще възпира инвестициите и ще отклони фокуса от борбата с корупцията.

Политиците в РС, както и тези във Федерация БиХ, са поканени да продължат диалога и спешно да намерят решение на настоящата криза.

Политиците в БиХ са призовани незабавно да спрат да използват възпламенителната реторика, която води до разделения и да се върнат на работа с пълен капацитет в държавните институции и да разрешат натрупаните проблеми там, за да постигнат споразумение за реформите, които са важна предпоставка за продължаване по пътя към членството на страната в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков