Има една поговорка, която казва "Проклятие е да се родиш в интересни времена", ние живеем в такива бурни времена и то не от сега. Това, което сме наследили като поколение, преди всичко като македонски народ, е голяма и бих казалa, грандиозна задача да предадем същото на следващите поколения, именно в условия, когато виждаме, че няма единство между македонския народ, и като цяло сред всички македонски граждани за съществените въпроси, които са неподходящи и неевропейски да се обсъждат в 21 век, казва университетският преподавател и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Иванка Василевска форум в централната партийна централа, озаглавен "Гоце е Македония“, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“

Тя посочи, че затова е възникнала необходимостта по повод 150-годишнината от рождението Гоце Делчев ВМРО-ДПМНЕ да внесе в македонския парламент "Декларация за Гоце Делчев“, чийто характер и дело са най-актуални в последния период, особено в преговорите с България. Декларация, която, според нея, трябва да бъде точка на обединение на политическите партии в македонския парламент, както и с извънпарламентарните партии.

"Нашата декларация произтича именно от това намерение. Генералният секретар на партията професор Сайкоски от името на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, но и с призив към всички други политически структури в и извън Събранието на Република Македония, поиска да се постави червена линия и да се постави праг който " да не може да се прекрачи в никакъв смисъл и независимо кой ще ръководи управлението в държавата", каза Василевска.

Тя добави, че ако се видят последните изявления на новоназначения премиер на РСМ Димитър Ковачевски, ще видим, че е ясно защо тези съществени въпроси толкова лесно се обсъждат или оставят настрана, включително и този за значението на характера и делото на Гоце Делчев - "македонският Ахил, който ръководи македонското дело“.

"За нас, македонците, Гоце Делчев е символ на националното спасение, символ и пример за това колко жертви са дадени, за да бъде завършено делото, но и обет, че това, което е оставено в наследство, трябва да се съхранява и трябва да не се изоставя, и аз не вярвам, че това ще се случи, това дело да бъде изместено. "Всяка стъпка напред в тази тема ще означава пълно унищожаване на цялата номенклатура, на основата на която се изгражда македонската национална идентичност, самосъзнание и дори македонската национална държавност“, каза Василевска.

Превод и редакция: Юлиян Марков