Въз основа на влошаващата се епидемиологична ситуация в Черна гора властите на страната затегнаха мерките за предотвратяване разпространението на коронавируса, информира скопският телевизионен канал "TB 21".

Според последното решение, което ще е в сила от 02.01. 2022 г. до 12 януари 2022 г. всеки, който влиза в Черна гора, независимо дали е черногорски или чужд гражданин, трябва да отговаря на следните условия:

1. Лицето трябва да бъде ваксинирано с предписания брой ваксини срещу коронавирус и да не са изминали повече от 6 месеца от втората доза ваксина и едновременно с това трябва да представи отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа или отрицателен бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа;

или

2. Доказателство, че лицето е преболедувало от Covid--19 (не по-малко от 10 дни и не повече от 180 дни след положителен PCR или бърз антигенен тест за антиген) и трябва да има отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа едновременно или отрицателен бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа.

Деца под 18-годишна възраст са освободени от мерките и не се нуждаят от ваксинация или сертификат за прекарано заболяване (Сovid-19) или тестове.

Граждани на Черна гора и чужденци с право на пребиваване могат да влизат в страната без това доказателство, но чрез определяне на самоизолация за 10 дни, която може да бъде прекратена най-рано 3 дни след получаване на отрицателен PCR тест.

Превод и редакция: Юлиян Марков