Руснаците са окачили безпилотен летателен апарат С-71М под крилото на изтребител Су-57, дрокът е пето поколение. Снимки на новият дрон са публикувани от известния анализатор на уебсайта Aviation Week Пьотр Бутовски. 

Според руските канали на Telegram С-71 съществува в две версии: С-71К за външен монтаж на самолета и С-71М за монтаж във вътрешните отделения на изтребителя Су-57 и ударния БпЛА С-70 "Охотник".

Както се вижда, С-71 има трапецовиден фюзелаж за ниска видимост и сгъваемо крило-стрела. Предполага се, че е оборудван с турбореактивен двигател ТРДД-50, който се използва при крилатите ракети. С-71K разполага с руски касетъчни боеприпаси. По-мощният С-71М разполага с електрооптични сензори, които позволяват дневни и нощни операции или термовизионно изображение, платформата може също така да търси, открива и поразява цели, като използва данни за насочване, съхранявани на борда. От "Сухой" твърдят, че системата може да се използва с оператор, който да насочва и потвърждава избраната от БпЛА цел или да насочва оръжието към точката на насочване. Сред няколкото варианта на бойни глави на С-71M са високоексплозивен, профилиран заряд

От "Сухой" съобщават, че руското министерство на отбраната им е дало разрешение да започнат производството на изстрелвания от въздуха безпилотен летателен апарат С-71, който неотдавна е претърпял значителни промени в конструкцията, за да отрази руския оперативен опит в Украйна.

С-71 съществува в две версии за преследване на движещи се цели, посочва конструкторското бюро на "Сухой" в публикация, посветена на основаването му през 1939 г. Едната версия, обозначена като С-71К (с кодово име "Ковьор" или "Килим"), действа като управляема ракета "въздух-земя", а другата е по-усъвършенстван автономен безпилотен летателен апарат (БпЛА), наречен С-71М " news pic 2
©
Монохром".

Компанията заявява, че е адаптирала сегашните проекти на С-71 спрямо първоначалната спецификация от 2019 г., за да увеличи обхвата и да намали радарното му сечение, като се възползва от уроците от бойното поле. Уязвимостта на руските самолети и БпЛА към украинската противовъздушна отбрана е подтикнала желанието както за по-голям обсег на действие, така и за повишаване на устойчивостта на С-71. Но интензивността на бойните действия показа и нуждата от мащаб, което накара "Сухой" да се откаже от целта си за многоцелева система и да опрости дизайна, за да улесни масовото производство.

На 18 април "Сухой" започна изпитания на С-71 в пленарна обстановка в руския център за летателни изследвания в Жуковски, близо до Москва. Главният пилот-изпитател на "Сухой" Сергей Богдан извърши първия полет заедно с безпилотни самолети С-71K и С-71M, окачени под крилото на най-новия руски изтребител Су-57.