Според съобщения в медиите новият руски бомбардировач Ту-22М3М е модернизация на самолета Ту-22М3. Максималната му скорост на полет е 2300 км/ч, което се равнява на 1,88 Мах. На борда са добавени нови радиосистеми, комуникационни системи и цифрово оборудване. От опашката на самолета е свалено двуцевното 23-милиметрово дистанционно управляемо оръдие, а на негово място е монтиран комплекс от електронни смутители за осигуряване целостта на опашната защита, пише китайското военно издание Sohu.

Подразбира се, че като стратегически "убиец“ на Русия, бомбардировачът Ту-22М (според кодификацията на НАТО: Backfire) има само четири модификации. Най-мощният сред тях е Ту-22М3 Backfire C. Той може да достигне максимална скорост от 1,8 Маха. Бойният радиус на Ту-22М3 е повече от 2400 километра и той може да носи до три свръхзвукови противокорабни ракети Х-22. Това са големи ракети, а обсегът им на полет надхвърля 550 километра. Снарядите могат да достигнат скорост до 4,5 Маха, да носят както конвенционални полубронебойни, така и ядрени бойни глави, а една такава ракета може лесно да потопи ракетен крайцер с управляеми ракети от клас "Тикондерога" на военна сила номер едно, Съединените щати.

Ту-22М3М е най-модерният стратегически бомбардировач, използван от Русия. Това е модернизирана версия на самолета Ту-22М3. Руските военни взеха предвид всички предимства на Ту-22М3 и го подобриха, за да повишат бойните способности и технологичността на бомбардировача. Новият самолет има следните предимства:

Голям боен радиус: Руският бомбардировач Ту-22М3М има голям резерв от гориво и следователно има гигантски обхват на полета, което му позволява да изпълнява стратегически мисии на големи разстояния. Това помага на самолета да поразява вражески цели на много километри от мястото си на базиране и разширява бойната му ефективност.

Голям полезен товар: бомбардировачът има голям вътрешен бомбен отсек и външно окачване и следователно може да носи различни видове оръжия.

В допълнение, Ту-22М3М е оборудван с най-новото комуникационно и навигационно оборудване, което му позволява да комуникира по-ефективно с други самолети и командни центрове, както и да постигне превъзходни възможности за позициониране и навигация. Освен това този модел е оборудван със система за управление на огъня и оръжейна система от ново поколение, което му позволява да носи и доставя различни видове снаряди и бомби.