По време на срещите си във Вашингтон турски и американски официални представители проведоха обстойни разговори за войните в Украйна и Газа, както и по различни двустранни въпроси, съобщи турският външен министър Хакан Фидан късно в петък, предаде Reuters.

Съюзниците от НАТО започнаха срещите, наречени "Стратегически механизъм", в четвъртък, за да обсъдят усилията за преодоляване на дълбоките политически разногласия и подобряване на сътрудничеството в различни области.

Връзките между съюзниците са обтегнати през последните години на фона на нарастващите разногласия по редица въпроси, въпреки че оттогава отношенията набират скорост след одобрението от страна на Анкара на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Турският външен министър Хакан Фидан е заявил, че официалните представители на страните са провели няколко кръга от дискусии по теми, включващи Сирия, Украйна, Газа, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост, енергетиката и борбата с тероризма.

"В момента, особено като се има предвид точката, до която сме достигнали, с обновена психология, по-позитивна програма, имаме възможност да продължим по пътя си, като обърнем нова страница", е заявил той пред турските медии във Вашингтон.

"Докато се справяме с проблемите, пред които сме изправени сега, е важно също така да осъзнаем съвместния потенциал, който двете нации могат да създадат, и възможностите, които могат да донесат", е посочил той.

Фидан е заявил, че отново е изразил мнението на Турция, че е необходимо незабавно и трайно прекратяване на огъня в Газа, и е подчертал необходимостта държавите да направят повече за облекчаване на хуманитарната катастрофа и да проправят пътя към решение, основано на съществуването на две държави.

Той също така е обсъдил начините за прекратяване на руската инвазия в Украйна с американския си колега Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, като е повторил, че Анкара смята, че е време да се обсъдят пътищата за прекратяване на войната, но че Турция не вижда тази готовност от страна на Киев и Москва.

"Нуждаем се от основата за разговори, за да спре тази война и от диалог, който да предотврати по-тежки кризи, и ние призоваваме за това", е добавил Фидан.

Съюзниците все още са в противоречие по редица въпроси, като например придобиването от Турция на руски отбранителни системи С-400 и предизвиканите от това санкции на САЩ, които доведоха до отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35. Турция също така е дълбоко обезпокоена от подкрепата на САЩ за кюрдските бойци в Сирия, които Анкара смята за терористи.

Фидан е подчертал, че Турция запазва позицията си по отношение на Сирия и на F-35, като е заявил, че Анкара дължи самолети за плащането и работата, която е извършила като производител. Той е категоричен, че Турция е отворена за обсъждане на въпроса, но Вашингтон трябва да бъде "отворен" за диалог.