В четвъртък, когато протестите на земеделските производители продължават, Урсула фон дер Лайен заяви, че е налице "чувство за спешност", че нещата в европейския селскостопански сектор трябва да се подобрят. Европейската комисия (ЕК) започна "стратегически диалог" в Брюксел, съобщава The Guardian.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен използва термина "поляризация" за селскостопанския сектор и заяви, че сега разговорите са насочени към "намиране на нов консенсус по въпросите, с които всички се борим".

Нейните коментари идват в момент, когато в няколко държави се провеждат протести на земеделски производители и когато европейският блок се подготвя за изборите за Европейски парламент през юни.

Европейската комисия предложи "стратегически диалог", който започна в четвъртък в Брюксел. "Мисля, че всички усещаме, че има нарастващо разделение и поляризация, когато става въпрос за въпроси, които имат отношение и са свързани със селското стопанство. И аз съм дълбоко убедена, че можем да преодолеем тази поляризация, която всички усещаме, само чрез диалог", добави председателят на ЕК.

По време на откриването на диалога за бъдещето на селското стопанство в ЕС фон дер Лайен, която се очаква да се кандидатира за втори мандат, добави: "Щастлива съм да видя представители на нашите земеделски производители, селскостопански работници, които са пазители на най-добрите ни традиции."

Урсула фон дер Лайен подчерта, че има "чувство за неотложност"

"Това, което разбрах от срещата вчера или от неформалната вечеря снощи, е, че всички имаме едно и също чувство за неотложност, че нещата трябва да се подобрят и че трябва да намерим нов път напред и общи и трайни решения на проблемите, с които всички вие сте наясно", заяви председателят на ЕК.

Тя подчерта и важността на земеделския сектор за Европейския съюз и призна, че има предизвикателства за бъдещето. "Всички ние полагаме изключителни усилия, за да допринесем за нашите колективни цели на Европейската зелена сделка. Това е изключително важно".

"Защото всички живеем с природата. Ние всички живеем от природата. И въпреки че със сигурност не винаги виждаме всички проблеми, всички сме съгласни, че предизвикателствата със сигурност съществуват."

Секторът се нуждае от дългосрочна перспектива

"Сега, независимо дали е конкуренция от чужбина, дали е свръхрегулиране у дома, дали е изменение на климата, дали е загуба на биологично разнообразие или е демографски спад, само за да назовем няколко от предизвикателствата.  Секторът се нуждае от "дългосрочна перспектива, за да се справи с тези предизвикателства".

"Намирането на консенсус и общ път, обща визия за пътя напред със сигурност не е лесна задача. Напълно осъзнавам това. Но също така смятам, че това е огромна възможност, която имаме тук", заяви Урсула фон дер Лайен при откриването на "стратегическия диалог" за селскостопанския сектор, който събра министри и специалисти от индустрията в Брюксел.