По време на срещата на върха на Източното партньорство европейските лидери, докато са разговаряли с украинския президент Владимир Зеленски, са предложили да се премахнат санкциите от редица украински медии, както и от ръководителя на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук. Това съобщи украинският вестник "Страна", позовавайки се на източник от дипломатически кръгове, близки до преговорите.

"Това бяха преговори за деескалация на напрежението около Украйна и Русия, както и размяна на мнения относно вътрешната украинска политика и ситуацията с правата на човека в страната. Европейските лидери представиха списък с предложения на Зеленски за успокояване на ситуацията . Включително е било заявено, че санкциите, наложени от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) срещу опозиционните медии, включително санкциите срещу "Страна“ и три опозиционни телевизионни канала, затворени през февруари 2021 г., са несправедливи и трябва да бъдат отменени. Те изострят ситуацията и задълбочават разцеплението в Украйна. На украинската страна е било казано също, че е необходимо Медведчук да бъде освободен от домашен арест", каза източникът.

Отбелязва се, че европейците са направили тези предложения за облекчаване на напрежението в отношенията с Русия и в рамките на Украйна и те са били предадени на украинската страна непублично, по строго поверителен начин.

През февруари Зеленски наложи санкции чрез СНБО за 5 години на телевизионните канали "112 Украйна“, "Нюсуан“ и "Зик“ и на техния собственик, депутата от "Опозиционна платформа - За живот" Тарас Козак, което предполага анулиране или спиране на лицензите им и прекратяване на предоставянето на услуги за препредаване и разпространение на телевизионните им програми. На 20 август бяха въведени санкции срещу главния редактор на изданието "Страна“ Игор Гужва, както и издателите на "Страна“, блогъра и журналист Анатолий Шарий и съпругата му Олга. В резултат на това бяха блокирани на украинска територия изданията "Страна“ и "Шарий“

Медведчук е под денонощен домашен арест. Срещу него в Украйна са заведени наказателни дела за "Държавна измяна“, "Нарушение на законите и обичаите на войната“, "Подпомагане на дейността на терористични организации“. Според прокуратурата става дума за незаконни доставки на въглища от неконтролирани от Киев територии в края на 2014 - началото на 2015 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков