Западните дипломати са се бидили от призива на украинския президент Володимир Зеленски относно позицията им за Украйна. Това съобщава РБК-Украйна като се позовава на Politico.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди преговарящите от НАТО за отказа да предложат на Киев конкретен път към присъединяване към НАТО в проектокомюникето, изготвено на срещата на върха на Алианса.

Комюнике на Алианса

Днес лидерите на НАТО се събират в литовската столица за двудневна среща на върха, а най-чувствителната точка в дневния ред е кандидатурата на Украйна за членство.

В последния проект на комюникето от срещата на върха съюзниците обмислят да заявят, че ще могат да отправят покана към Украйна, след като съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията, според анонимен високопоставен дипломат от НАТО и човек, запознат с преговорите.

Преговорите все още не са приключили, но проектът, който Киев в получил, разгневи украинския президент.

Реакцията на Зеленски

След като президентът на Украйна разбра, че съюзниците обсъждат формулировката на срещата без Украйна, Зеленски се обърна към Алианса.

"Ние ценим нашите съюзници. Ценим нашата обща сигурност. И винаги ценим открития разговор. Украйна ще бъде представена във Вилнюс, на срещата на върха на НАТО. Защото това е уважение. Но Украйна също заслужава уважение. Сега, на път за Вилнюс, получихме сигнали, че се обсъжда формулировка без Украйна“, е написал Зеленски.

В същото време президентът е отбелязал, че е "безпрецедентно и абсурдно, когато не е определен срок нито за поканата, нито за членството на Украйна “ .

Реакция на западните дипломати

"Критичен съм към много аспекти и особено към отношението на някои съюзници, но смятам, че това не е обмислен и справедлив подход“, е заявил висш дипломат от Централна Европа, като е добавил, че Зеленски "стига твърде далеч“.

Някои дипломати обаче са заявили, че разбират чувствата на украинския лидер.

"Разочарованието му е разбираемо предвид агресивната война на Русия... Съюзниците винаги се съгласяват с комюникетата. Срещата на върха ще демонстрира непоколебима и непоколебима подкрепа за Украйна", е заявил висш дипломат на НАТО.

Втори високопоставен дипломат от НАТО е добавил, че уважава всичко, казано от украинския президент, защото сега Украйна е в разгара на война.

Но, е подчертал: "каквато и да е формулировката в нашето комюнике, всички съюзници са единодушни във факта, че бъдещето на полагащото се място на Украйна е в НАТО и само ние и те можем да го решим. Следователно перспективата за членство несъмнено е ясна и силна. "

Все още обаче е рано да се правят изводи, тъй като окончателното комюнике, което трябва да бъде съгласувано, все още не е публикувано.

Украинската медия припомня, че Украйна очаква ясна политическа покана за НАТО от своите съюзници, очаквайки да получи място в Алианса след края на войната с Русия.