Премиерът Зоран Заев изрази изненада от позицията, която президентът Стево Пендаровски зае в сряда в Прищина по повод инициативата "Отворени Балкани", пише скопският вестник “Слободен печат“

"Неразбираемо е защо някой би бил против приятелството със съседите, срещу сближаването на младите хора и народите от Западните Балкани и срещу по-лесния и бърз икономически обмен между страните в региона“, каза Заев пред "ТВ 21“ и добави, че миналото е показало какво означава затворени Балкани и че всяка конспирация срещу "Отворени Балкани“ е неоправдана.

Според Заев е особено неразбираемо, когато "такава негативна реакция идва от първия човек в страната, който трябва да бъде първи в защитата на интересите на гражданите".

"В Северна Македония президентът няма никакви компетенции по отношение на улесняване на митническите процедури, по отношение на въвеждането на принципа "на едно гише“ за ускорено преминаване на граничните пунктове, по отношение на признаването на разрешения за работа и дипломи,“ каза Заев.

Той подчерта, че не се притеснява, но е уверен, че институциите ще работят усилено, за да осигурят ползите от тази инициатива за гражданите.

"Изненадан съм, че Пендаровски промени вижданията си за тази преди всичко икономическа инициатива, но няма да се учудя, когато той отново промени решението си и даде подкрепа в следващия период, в интерес на гражданите, държавата и региона“, заяви Заев по "ТВ 21“.

Президентът Пендаровски по време на посещение в Косово вчера, на съвместна пресконференция с косовския президент Вьоса Османи, каза, че "Отворени Балкани" е неуспешна инициатива от самото начало, защото вместо всичките шест страни от Западните Балкани, в тази инициатива участват само половината. Той отбеляза, че докато инициативата не обхване всичките шест страни от Западните Балкани, тя няма да бъде успешна.

Според него "Отворените Балкани" трябва да са само един от аспектите на Берлинския процес, който има институции и ресурси, а тази инициатива все още няма това.

"Добронамерените инициативи, разбира се, могат да бъдат само част, те не могат да бъдат заместител на Берлинския процес, който дава отлични резултати досега и който продължава 7-8 години с тенденции да се разширява и обогатява с ново съдържание,“ каза Пендаровски.

Той припомни, че още първоначално е изразил резерви към "Отворени Балкани“ през 2019 г., защото смята, че ако това е опит за възстановяване на някаква Югославия или алтернатива на членството в ЕС, той ще бъде против, но след като получи уверения от министър-председателите, ангажирани в инициативата, че идеята им не е такава, той е подкрепил инициативата.

Превод и редакция: Юлиян Марков