По време на своето председателство на Съвета на ЕС Словения е успяла да въведе отново термина "перспектива за членство“ в документите, вместо обичайната "европейска перспектива“ за Балканите и източното съседство на Европа, каза словенският премиер Янез Янша, цитиран от скопското издание "Слободен печат“.

"Един от стратегическите успехи е, че възстановихме масовото разширяване като един от ключовите стратегически проекти на ЕС. Но това изискваше много дискусии“, каза Янша в интервю за словенска телевизия.

"В тези дебати много пъти съм казвал, че след всичко, което преживяхме на Изток и това, което видяхме на Балканите през последните десетилетия, трябва да е ясно, че ЕС трябва да се разширява, което разширява пространството на свобода и просперитет. Трябва да се освободим от илюзията, че нещата ще се оправят от само себе си и ако ЕС не се разшири, тогава някой друг ще се разшири“, каза Янша.

Той добави, че по този начин на срещи в Брюксел е успял да въведе отново "перспектива за членство“ в документите на Европейския съюз вместо "европейска перспектива“ на европейските страни извън ЕС, на което той твърди, че са се противопоставяли някои от старите членове-учредители на ЕС.

"Има много опортюнизъм, особено когато става дума за Западните Балкани“, добави Янша.

"Един от европейските лидери, няма да му кажа името му, дори в дебата той каза: защо да ги въвеждаме в Европейския съюз, след като са толкова евтини като работната сила, каза Янша и добави, че в някои стари членове преобладават тесногърдието или "националистическите интереси“, които надделяват над визията за свободна, мирна и обединена Европа.

"Европейският проект все още не е приключил, а много държави, които искат да станат членове на Европейския съюз, все още не са свободни. Този проект трябва да продължи, а разширяването е неговият основен елемент“, каза Янша в интервю за словенска телевизия.

Превод и редакция: Иван Христов