Министърът на информационното общество в оставка Йетон Шакири от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) ще седне на стола на Мила Царовска, а заместник-министърът на земеделието Траян Димковски може да бъде новият министър в това ведомство, пише скопският вестник “Слободен печат“.

ДСИ получава Министерството на образованието, докато селското стопанство отива към СДСМ потвърди висш правителствен служител за изданието. СДСМ и ДСИ се договориха за рокади в ресорите в новото правителство, въпреки че първоначалното съобщение беше, че ДСИ няма да сменя министерствата.

Обменът и разпределението на портфейлите между бъдещите правителствени партньори продължава от момента, в който към новото разширено правителствено мнозинство се присъединиха четирима депутати от "Алтернатива".

В четвъртък председателят на парламента Талат Джафери съобщи оставката на премиера Зоран Заев, което означава оставка на цялото правителство. Той каза, че с това мандатът на правителството приключва, но технически то ще функционира до избора на ново правителство.

Според изявленията до момента Мила Царовска, Радмила Шекеринска и Венко Филипче няма да попаднат в новото правителство на бъдещия номиниран за премиер Димитър Ковачевски. Докато Ковачевски чака потвърждение на кандидатурата си за министър-председател от Централния съвет (ЦС) на СДСМ, който ще заседава в понеделник, той усилено преговаря за състава на новия правителствен екип, който според съобщенията трябва да бъде избран до 17 януари догодина. След като получи одобрение от ЦС, Ковачевски трябва да информира държавния глава, че има подкрепата на мнозинството от депутатите в Асамблеята за съставяне на ново правителство, след което президентът Стево Пендаровски ще трябва да му даде мандата.

Председателят на събранието Талат Джафери информира, че то няма да има нови заседания до избора на ново правителство, тъй като правителството в оставка не може да предлага закони.

Превод и редакция: Юлиян Марков