От утре започват да текат конституционните срокове, според които държавният глава на РСМ е длъжен в 10-дневен срок да възложи мандата на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в Събранието. Новият лидер на СДСМ Димитър Ковачевски ще бъде номиниран за министър-председател, а кабинетът му ще бъде избран на 17 януари, поясняват в редакцията на електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

В четвъртък председателят на парламента Талат Джафери ще обяви оставката, която министър-председателят Зоран Заев трябва да внесе днес на заседание на парламента. Високопоставен правителствен служител информира, че лидерът на СДСМ и бъдещ кандидат за премиер Димитър Ковачевски ще внесе програмата и състава на новия кабинет в парламента до 10 януари, а изборът на правителството е обявен за 17 януари.

По информация на редакцията Заев няма да подава оставката си лично, а ще я изпрати в парламента с куриер. На заседанието на парламента освен оставката на Заев, Джафери ще обяви и тази на вицепрезидента на законодателния орган Фадил Зендели от опозиционната партия БЕСА. След това Джафери ще закрие заседанието и няма да бъдат обсъждани други въпроси, защото след оставката на премиера цялото правителство подава оставка.

От утре започват да текат конституционните срокове, според които държавният глава е длъжен в 10-дневен срок да възложи мандата на партиите, които имат мнозинство в Събранието. Новият лидер на СДСМ Димитър Ковачевски ще бъде номиниран за министър-председател. В 20-дневен срок той е длъжен да внесе в парламента програмата за работа и състава на новото правителство. Но според информацията се очаква цялата процедура да се ускори и Северна Македония да има правителство начело с Ковачевски на 17 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова