Заместник-помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещение в Северна Македония, за да се срещне с президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и други официални лица, отбелязва електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

Очаква се на срещите в Скопие да бъдат обсъдени актуалните политически събития в страната и региона, както и европейската интеграция и българската блокада на Северна Македония.

Ескобар наскоро се обърна към Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ и призова Северна Македония и Албания да започнат преговори с Европейския съюз преди края на годината, припомнят от редакцията.

"Най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговорите за членство на Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година. Това ще разсее разочарованието на населението на региона от европейските политики и ще спре злонамереното влияние на Русия и Китай, които работят срещу разширяването на ЕС в Западните Балкани“, коментира по-рано Ескобар.

Американският дипломат отбеляза също, че Скопие и Тирана са завършили трудната работа, която се изисква от тях, и че процесът трябва да започне незабавно. Той цитира съвместно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съгласно което европейската интеграция е единствената надежда за региона.

Превод и редакция: Тереза Герова