България няма да вдигне блокадата си за преговорната рамка за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз през декември. Постоянният представител на страната в Брюксел Румен Александров обяви в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, че Северна Македония все още не отговаря на критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция, отбелязват в редакцията на електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

Според дипломатически източници в София, преди заседанието на Съвета българският представител е планирал да изрази острата позиция на България към Северна Македония, но това не се е случило заради трагедията на магистрала "Струма“. Александров първо изрази дълбоки съболезнования за инцидента, при който загинаха 45 македонски граждани, но подчерта, че РС Македония все още не отговаря на критериите за започване на преговори за членство.

Той добави, че през последните месеци България е предложила редица варианти за преодоляване на отворени въпроси като гаранциите за правата на хората с българско самосъзнание. Освен това настояванията на София са Северна Македония да поеме конкретни ангажименти, някои от които трябва да бъдат изпълнени в краткосрочен план, а други да бъдат сред изискванията на бъдещата рамка за преговори. Александров каза, че преди това да се случи, не може да се очаква напредък.

С това, както и с изявлението на българското външно министерство от миналата седмица, е сигурно, че срещата на 14 декември няма да отблокира процеса, а пробив в разширяването на Общността не се очаква и през първата половина на следващата година, по време на френското председателство на ЕС. Засега не е сигурно дали изобщо ще се състои планираната среща на работните групи на външните министерства на двете страни, на която трябваше да се обсъжда Пътната карта "5+1“.

След срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо край Кран, Словения, българският президент Румен Радев обяви, че заседанието ще се състои до края на октомври, като дори се говореше за възможност двамата външни министри да подпишат документ за отблокиране на процеса. Премиерът Зоран Заев обяви, че петте искания на София са приемливи и е възможно да се стигне до решение. От македонска страна условието е ветото да бъде отменено, а след това споразумението да бъде изпълнено. Но обявената среща беше отложена за втората половина на ноември първо заради местните избори в Северна Македония, а след това и заради парламентарните и президентските избори в България. Няма съобщения от външнополитическото ведомство в Скопие дали изобщо ще се проведе тази среща, предвид обявеното от София вето или ще се изчака съставянето на следващото българско правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова