Лидерът на ДСИ Али Ахмети няма да е против Зоран Заев да активира оставката си като министър-председател през следващите дни, е научил скопският вестник “Слободен печат“ от висш служител в партията. Доказателство за това е присъствието на Димитър Ковачевски, новия президент на СДСМ (наследникът на Заев) на днешната среща на правителствените партньори Заев и Ахмети.

Очаква се на срещата Заев да информира Ахмети, че напуска правителството следващата седмица и че се очаква съставянето на новото правителство до 15 януари, както и лидерът на ДСИ да се срещне с Ковачевски и да го поздрави за избора му за председател на СДСМ. . Източникът на изданието казва, че Ковачевски като бъдещ кандидат за министър-председател е в течение на спора с България, че управляващото мнозинство е стабилно, така че вече няма пречки Заев да подаде оставка, тоест да остане на поста до средата на януари, когато ще бъде избрано новото правителство.

По-рано Ахмети се противопоставяше на оставката на Заев от поста министър-председател, като обясняваше, че С. Македония е изправена пред сериозни вътрешни и външнополитически предизвикателства.

Превод и редакция: Юлиян Марков