Доставките на комуникационната система от ново поколение Morpheus (TacCIS) за Въоръжените сили на Обединеното кралство ще бъдат забавени с пет години, съобщава британският вестник The Financial Times.

Системата, чиято разработка и внедряване се оценява на четири милиарда долара, трябваше да влезе във въоръжените сили в средата на това десетилетие, но това едва ли това ще се случи преди 2030 година. Според Джеймс Картлидж, отговарящ за доставките на въоръжение към Министерство на отбраната в Лондон, планираното въвеждане на системата в експлоатация през 2025 година няма да се състои. "Ревизирана [дата] все още не е определена, предстоят преговори“ с базираната в САЩ компания General Dynamics, водещият изпълнител на първата фаза на проекта на стойност 873 милиона долара.

Според Марк Франсоа, член на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, провалът на проекта TacCIS заплашва да се превърне в "следващата катастрофа“ в областта на доставките на Министерството на отбраната след забавянето на предаването на бронираните машини Ajax.

През 2014 година Обединеното кралство подписа договор на стойност седем милиарда долара с General Dynamics UK за доставката 589 бронирани бойни машини Ajax. За целта вече са изразходвани 4,5 милиарда долара, а на ВС на Великобритания са предадени едва 26 машини. Техните изпитания бяха прекъсвани два пъти поради проблеми със загуба на слух сред членовете на екипажа.