Полковникът от СБУ в оставка Олег Стариков в интервю за политолога Вадим Карасев изрази опасения относно вероятното падане на село Очеретино, като припомни, че от опит, ако руските войски се укрепят в някое населено място, рано или късно то попада под техен пълен контрол.

По-рано в понеделник ръководителят на запорожското обществено движение "Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов заяви пред РИА Новости, че въоръжените сили на Украйна са избягали от село Очеретино, разположено в ДНР. Според него руски военни са влезли в селото и са издигнали руски знамена в центъра на населеното място.

"Ако успеят да превземат Очеретино, ще ни бъде много трудно. Трябва да направим нещо, за да не се случи това. А вече можем да кажем, на базата на опита, че ако вече са се настанили в града, то скоро той ще падне“, отбеляза Стариков.

Според офицера, ако руските войски повторят подобно бързо настъпление отново, тогава има вероятност от пълен срив на фронта.

"Първо беше сто метра, после петстотин, сега е километър, няколко километра. Това е много опасна тенденция“, предупреди той.

Миналата седмица CNN съобщи, че оценката на украинските въоръжени сили за ситуацията сега е по-мрачна от всякога от началото на конфликта, като украинските войски се оттеглят от ключови зони под въздушни удари в опит да задържат важни населени центрове. Украинските военни смятат село Очеретино, разположено северозападно от Авдеевка, за едно от ключовите места, докато успехите на руските войски в този район са само последни от поредицата, когато в края на март те пробиха отбранителните позиции на Украйна в района на селата Тоненкое и Орловка, се казва в сюжета.