Конфликтът между Владислав Бакалчук ​​и съпругата му Татяна, най-богатата жена в Русия, която притежава 99% от акциите на Wildberries, стана публичен през лятото на 2024 г., когато компанията неочаквано обяви планове за сливане с оператора за външна реклама Russ, пише руската редакция на BBC.

Първоначално се ограничаваше до словесни престрелки и взаимни обвинения на съпрузите, но бързо премина на ново ниво - силово, с престрелка край офиса на Wildberries близо до Кремъл с убити и ранени и заплахи за кръвна вражда.

Съпругът на основателя на Wildberries Владислав Бакалчук ​​обяви, че прехвърлянето на активи е свързано с рейдерско поглъщане и се обърна за помощ към Рамзан Кадиров. Междувременно основателят на пазара Татяна отрече тази информация.

На 18 септември основателят на Wildberries Татяна Бакалчук ​​заяви, че нейният съпруг и въоръжени мъже са се опитали да превземат офиса на компанията в Романовския район на Москва. Въоръжени и маскирани мъже пристигат и в офиса на Wildberries на Динамо.

Самият Владислав Бакалчук ​​твърди, че е дошъл за преговори, а той и екипът му са били нападнати.

В същото време е имало престрелка в близост до бизнес центъра, където се намира офисът на Wildberries, петима са ранени. След стрелбата край офиса на фирмата полицията задържа няколко души.

Следственият комитет на Русия впоследствие потвърди, че двама души са били убити при стрелбата, а още седем души са били ранени, включително двама служители на реда.

Ситуацията около скандала с пазара на Wildberries продължава да се развива. Владислав Бакалчук ​​е обвинен, но все още не е задържан. Той дава различни интервюта и продължава да си пуска мръсното пране публично.

Сега, според него, служителите на компанията, под заплаха от уволнение, са принудени да напишат жалба до ръководителя на Следствения комитет Александър Бастиркин, тъй като се твърди, че са в опасност. Той продължава да настоява: сливането на Wildberries с оператора за външна реклама Russ Outdoor е рейдерско поглъщане.

Самата Татяна Бакалчук ​​опровергава всички подозрения. След стрелбата на 18 септември в офиса на пазара, тя решава да смени фамилното си име с моминското си - Ким. Основателката на компанията също обвинява съпруга си в опит за заграбване.

Всъщност бракоразводното дело на двойката Бакалчук ​​буквално приключи в духа на "корпоративните войни“ отпреди тридесет години. Експертите започнаха да спорят: Русия се завърна в 90-те години или изобщо не ги е напускала.

Ситуацията с Wildberries се характеризира с факта, че подобен бизнес сам по себе си е необичаен за Русия, казва политологът Иля Гращенков пред TRT на руски. В страната има само два големи пазара - Wildberries и Ozon. И дълго време те останаха и остават до известна степен в "сивата“ зона. Тоест няма ясен закон за регулирането на пазарите, за правата на купувачите, продавачите и собствениците на сайтове.

"Wildberries първоначално беше създаден като онлайн магазин, а след това прерасна в международна компания. Когато започна подялбата на собствеността, видяхме много интересни хора от двете страни, които инвестираха в този бизнес. И тъй като правата им не бяха официално представени, оттам и полъхът на 90-те. Когато наистина не можете да защитите активите си, вие сте принудени да включите хора, които ще водят неформални преговори или дори сплашване“, обяснява експертът.

В същото време той се съмнява, че сега всички конфликти в Русия ще се разрешават условно "в бой“. Тенденцията няма да засегне компаниите, в които горе-долу всичко е изписано и правата на всички участници са защитени.

"От друга страна, напоследък наблюдаваме тенденция на атаки срещу неприкосновеността на правото на частна собственост. И това се отнася не само за Wildberries. Има случаи на национализация на някои активи, които по някакъв начин неправилно са приватизирани през 90-те години. Има случаи, когато съдът взема доста странни решения. Зад всичко това се усеща някакво пристрастие“, отбелязва Гращенков.

Според него през последните години общият климат на отношението на бизнеса към правните основи в Русия се е разклатил. А случаят Wildberries е една от линиите, които нанасят щети на репутацията. Но като цяло всеки разбира, че това е само въпрос на конкретен пазар. И че този скандал е по-скоро изключение от правилото.

Иначе Wildberries, както отбелязват от webcafe.bg, обслужва всички държави от постсъветското пространство и се смята за най-големият по рода си в региона.

Създава го Татяна през 2004 г., когато е на 28 години, докато е в отпуск по майчинство. Основна роля за развитието на платформата има технологичният предприемач и IT експерт Владислав, който осигурява финансова и техническа подкрепа за бизнеса на съпругата си.

Двамата все още са млади съпрузи, когато полагат основите на платформата, малко след като Владислав продава за над 7 милиона долара своята компания за доставка на интернет.

Първоначално Wildberries препродава западни марки облекло, но впоследствие бизнесът се разраства и днес в сайта се предлагат хиляди видове стоки и услуги.

До началото на войната в Украйна Wildberries има присъствие в Европа, Турция и дори САЩ, но след руската инвазия в началото на 2022 г. идват редица западни санкции, включително лично срещу Татяна, а всички западни брандове се изтеглят от платформата.

Въпреки това бизнесът се разраства и към края на миналата година стойността му се оценява на около 28 милиарда долара. Само личното състояние на Татяна Ким е над 7 милиарда долара. Самата тя твърди, че е мажоритарен собственик на Wildberries с 99-процентов дял, докато Владислав държи едва 1%.