Изданието Focus публикува кратък разказ за живота в България през призмата на пенсионирани германци, избрали страната ни за свой нов дом.

Марлис и Хари са пенсионери и живеят в Германия с малката си пенсия "като просяци“. Все още. Защото сега искат да се преместят в България, където да живеят в лукс.

Двамата получават скромна пенсия, в Германия им остават само няколкостотин евро. Двойка са от седем години. "Мечтаем за по-добър живот, да излезем от бедността, да се върнем обратно към живота“, казва Марлис пред телевизионния канал RTL, на който се позовава изданието. Двамата искат да се преместят в пенсионерско селище във вътрешността на България. Наемът на къща там е между 490 и 660 евро.

И двамата били "положително изненадани“, когато пристигнали в България. Съседите им също са германски пенсионери; всички са напуснали родината си по една причина: "Имам много малка пенсия“, казва съседката Карола. "Беше ми много трудно в Германия, в България всичко е с 50 процента по-евтино“.

Всичко е значително по-евтино и в супермаркета. Българските продукти са много по-изгодни, така че обилното пазаруване, включително с бутилка вино, излиза едва около 22 евро. Планира се скоро в пенсионноро селище да бъдат открити читалище и голям басейн. "Една мечта се сбъдва тук“, въодушевява Хари по RTL.

Вечер всички излизат да хапнат заедно – лукс, който трудно могат да си позволят в Германия. За скромната сума от шест евро те получават предястие, основно и десерт. "Може да ядеш навън всяка вечеш. Тук живееш в изобилие, а в Германия – като просяк“, е заключението на Хари.