Река Брегалница край Делчево преля и първите къщи в града са в опасност. През нощта реката преля и наводни пешеходните алеи от двете страни на коритото. Вече не се виждат пейките и кошчетата за боклук. Обитателите на първите къщи зорко следят нивото на реката, а част от жителите започнаха да вземат първите предпазни мерки, като пълнят чували с пясък, за да направят насипи пред дворовете си, пише скопското електронно издание “Сакам да кажам“.

"Всичко е под контрол и следим ситуацията. Няма опасност от разливане. "Приготвили сме чували с пясък и ако има нужда ще ги сложим“, каза кметът на Делчево Горан Трайковски.

При необходимост е подготвена и Противопожарната част на Делчево. Дежурните пожарникари казват, че до момента не са се намесвали, нито е имало повиквания и те следят ситуацията. Засега няма голямо преливане на реката, но жители, живеещи надолу по течението на река Брегалница на изхода на града, казват, че реката е наводнила някои от нивите.

"Имахме такова високо ниво на водата на река Брегалница в Делчево преди 3-4 години. "Хубаво е, че днес валежите, които валяха няколко дни и предизвикаха тази ситуация, спряха ", казаха жители на най-близките къщи край Брегалница в Делчево.

Подобна е ситуацията и в Берово, където Брегалница заплашва да наводни част от нивите и близките къщи, но и да повреди петте моста.

"Два от петте моста са за пешеходци, а три за моторни превозни средства. Но всички те са застрашени от дърво и други отпадъци, които реката носи със себе си. Нивото на реката вече достига своя максимум. Отдавна не сме имали толкова високи води. Валежите в града спряха, но в планините все още вали, така че трябва да вземем превантивни и други конкретни мерки. Беше дадена заповед за почистване на реката от наноси, особено в близост до мостовете, ще се включат специални багери, които могат да премахват довлечените дървета от разстояние. Щети има и в селата. "По пътя между Владимирово и Мачево е съборена подпорна стена с дължина 15 метра, така че се вземат мерки за разчистване на терена“, каза кметът на Берово Звонко Пекевски.

Тази сутрин гражданите на Делчево, Берово и съседни градове чуха от ПП "Път Македония“ и други служби призив да се внимава по пътищата за Виница и Македонска Каменица, където на много места има свлачища. Има и препоръка да се въздържате от пътуване до Македонска Каменица и Кочани, където поради свлачища е особено опасно при село Истибане на мястото на няколко завоя в дефилето при Брегалница, където обикновено има чести свлачища. Екипите на "Македония път" работят по отстраняването на свлачища, но от околните скали по пътя има постоянно падане на по-малки, но и по-големи парчета, които могат да представляват сериозна опасност за превозните средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков