За две и половина години война Русия е извадила от складовете си почти половината от цялата бронирана техника, натрупана там от 50-те години на миналия век насам. От онова, което е останало, повече от половината е в лошо техническо състояние. Това твърди OSINT анализаторът Covert Cabal, който прави съответните изчисления на база сателитни изображения, пояснява УНИАН.

Към 2021 година на открити площи на бази за съхранение на руска техника е имало 22 173 единици различна бронирана техника – няколко поколения танкове (от Т-55 до Т-90), бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

Според оценките на Covert Cabal към 2024 година тези резерви са намалели драстично - до 12 504 единици, което е спад от 44%. Освен това от тези 12 000 военни превозни средства, останали в складовете, около 6 800 са в "лошо или откровено плачевно състояние“.

Изчисленията показват, че в складовете в Русия не са останали танкове Т-90, а само Т-64 и Т-55, които са изцяло в лошо състояние. Танкове Т-62, Т-72 и Т-80 са налични в малки количества и предимно в лошо състояние.

Ситуацията с бронетехниката на пехотата изглежда малко по-добра. В добро състояние има около 1200 бойни машини на пехотата, както и почти 1900 бронетранспортьора от различни поколения.

"Русия вероятно вече е преминала пика на повторното консервиране на бойни машини на пехотата и складирани бронетранспортьори. Повечето БМП, които остават в складовете, са ръждясали кухи корпуси, които стоят там с години. И те започват да вадят оттам още по-стари бронемашини, които до този момент са отказали да използват. Но сега руската армия просто няма други варианти“, отбеляза в коментар за Радио "Свобода“ OSINT анализаторът с псевдоним Jompy.