Държавната дума коментира редовните съобщения в западните медии за "подготвящото се напдение на Русия срещу Украйна".



По-рано американският вестник Politico съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън на видеоконференция със западните лидери и лидерите на НАТО е посочил датата на "инвазията" на Русия в Украйна - 16 февруари, като се позовават на някои информирани източници.



Агенция Bloomberg посочи малко по-различна дата, позовавайки се също на свои източници - 15 февруари. Началото на атаката, според съобщения в медиите, ще бъде провокация в Донбас или се предполага, че руските войски незабавно ще нахлуят в Киев.



Ръководителят на комисията на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки в своя канал в "Телеграм" нарече жанра на подобни публикации "фалшиви новини през уикенда“. Той попита как ще се оправдаят авторите на тази подхвърлена информация, когато този път нищо не се случи. Москва многократно е заявявала за липсата на такива планове, припомни депутатът.



В същото време той не изключи варианта "украинските сателити" на САЩ да отидат към откровена провокация.



"Изглежда, че Белият дом наистина му е необходимо да разпали пожар на чужда територия“, предполага целта на медийните публикации политикът, отбелязвайки, че Вашингтон използва ситуацията за решаване на собствените си проблеми, включително след изтеглянето на САЩ от Афганистан. "Класика в жанра. И верните пропагандни медии са готови да съшият нова кървава история с бял конец", смята Слуцки.





Той обаче предупреди, че в случая с Русия е малко вероятно сценарият за "малка и победоносна война“ да бъде реализиран“, добави ръководителят на Комисията.



Членът на комисията по международни въпроси на Държавната дума Дмитрий Белик на свой ред нарече "абсурдно" твърдението, че Руската федерация научава за датата на "атаката“ срещу Украйна от западните медии. Според него Вашингтон следва линия за засилване на конфронтацията с Москва.



"Това е абсурдна ситуация по принцип, но абсурдността на теориите на конспирацията, умножена многократно чрез раздуване на истерия, сега е основната линия, която САЩ следват, за да засилят противопоставянето срещу Русия и глобалната конфронтация с нашата страна.“ подчерта Белик.

Превод и редакция: Юлиян Марков