Владимир Путин на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев каза, че ще информира колегата си за ситуацията около Украйна. Президентът на Руската федерация, говорейки за признаването на т. нар. "народни републики" в Донбас, отбеляза, че Русия винаги се опитва да постигне взаимно приемливи решения, но такова ниво на взаимодействие не е имало след майдана в Украйна, цитира думите му "Российская газета".

"Вчера Русия реши да признае суверенитета на двете народни републики в Донбас. Предвидихме спекулации по тази тема, по темата, че Русия се готви да възстанови империята в имперските граници", каза Путин. Президентът подчерта, че това е абсолютно невярно.

Той отбеляза, че Русия подкрепя суверенитета на бившите съветски републики. И ситуацията с Украйна е изключение поради външно влияние върху тази страна.

Президентът посочи, че дори в такива остри ситуации като ситуацията в Нагорни Карабах Русия винаги е действала много внимателно, като е отчитала интересите на всички държави, участващи в този процес. "Винаги сме се опитвали да постигнем взаимно приемливи решения“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков